Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga satsa på lärarna!

Vi är mitt inne i vårens mest spännande avtalsrörelse, den om lärarlönerna. Stödet för bättre lönevillkor för lärare är stort och våra förväntningar är höga.

Annons

Vi tror att det finns modiga politiker som vågar inse att de låga lärarlönerna har blivit ett samhällsproblem och samtidigt vill göra något åt det.

För att eleverna ska få den bästa utbildningen behövs de bästa lärarna. För att fler duktiga studenter ska vilja bli lärare måste lönerna upp!

Många politiska partier är överens om att statusen på läraryrket måste höjas. Trots det står det ganska still. På andra fronter händer det dock oroväckande mycket, alltför snabbt. 80000 lärare, fyra av tio, överväger att lämna yrket. Huvudskälet är lönen. När OECD rankar 32 länder hamnar svenska lärarlöner på plats 22.

Att prata om att bryta negativa trender är lätt. Att göra något åt det på riktigt verkar svårt. Vågar man så kan man också satsa på lärarna. Viljan finns, det har vi hört, inte minst i förra valet.

Lärarlönerna måste höjas i Nordanstig såväl som i hela landet. De senaste årens lönenivåer täcker inte ens inflationen.

Att utbilda sig till lärare är hittills en rätt dålig affär. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör får en lärare som lägst 10 000 kronor mindre i plånboken varje månad. Under ett helt yrkesliv innebär detta flera miljoner kronor.

Skolan behöver de bästa studenterna till lärarutbildningen. Numera är konkurrensen till utbildningsplatserna i stort sett obefintlig. Alla sökande antas, trots att utbildningsplatserna inte motsvarar kommande behov. Bara i Nordanstig kommer det att behövas 83 nya lärare på grund av pensionsavgångar fram till 2020.

Lärare innehar ett av Sveriges viktigaste jobb och ändå ligger de i dagsläget efter i löneutvecklingen. Låga lärarlöner har blivit ett samhällsproblem. Kunskap och utbildning skapar framgångar och vi har inte råd att inte prioritera framtiden. Det är dags att göra något nu! Snart är det för sent!

Britt-Marie Stenström

ordförande Lärarförbundet Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons