Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga ge alla som bor i Söderhamn en chans

Jag läser reportagen kring nedläggning av Stenbackens boende- och arbetskooperativ.

Annons

Jag känner vedervilja för de val våra kommunpolitiker fattat. Först värmestugan nu Stenbacken. Det talas om utveckling, samverkan, folkhälsa och en öppen stad – ett Söderhamn för alla. Ett Söderhamn för alla? Folkhälsa, Vision 2012: ”Välfärdsarbetet i Söderhamn riktas mot samtliga kommunens medborgare. I Söderhamn prioriteras arbetet med att öka samverkan, att skapa en känsla av sammanhang och att finna former för delaktighet”.

Det låter bra och jag vill omfamna beslutsfattarna. De förstår! Denna vision, som säkerligen vill upplevas av samtliga kommunens medborgare. Jag skulle också göra det. Omfamna alltså, om vision var verklighet. Men verklighetens Söderhamn ser annorlunda ut. Visionen har förblivit vision. Beslutsfattarna har kanske glömt? Vad vet jag?

Jag är bara en student i vår stad. En student som under flera år intresserat sig av socialt arbete och socialpolitik. Studenten, som kombinerat relevant litteratur och studier, och på samma gång vistats i verkligheten. Jag har mött hemlösa och socialt avvisade i vår stad. Jag har talat med dessa människor. Jag har sett vikten av mänsklig samvaro. Jag vågar säga att politikernas nuvarande strategi inte är kompatibel med en utveckling inom samverkan och folkhälsa, utan en oförståndig, skamlig tillbakagång.

Sluta stigmatisera människor som avviker från samhällsnormen och erkänn våra samhällsproblem. Det är inte enkla frågor, och det finns inga enkla lösningar. Den akuta åtgärd man nu valt är en enkel lösning. En enkel, kostsam och tafatt taktik som tillfälligt reducerar det utmanande arbetet för beslutsfattarna. Den samverkan som sker i dag är outvecklad och märkligt nog i många fall också präglad av misstro mellan aktörer som strävar mot samma (!) mål.

Våga fatta beslut som tvingar medicinska och sociala ansvarsområden att mötas och samverka. Våga tala om hur vi ska bemöta människan, i stället för att tala om hur vi ska ”handlägga ärendet”. I nuvarande beslut utgår man från rädsla för vad som kan hända.

Säg mig, vem har någonsin vunnit genom att låta rädsla inför att förlora vara större än viljan att vinna? Våga vara professionell genom att inte alltid vara så professionell. Våga vara människa. Våga sätt Söderhamn på kartan, inte bara genom turism, utan som kommunen som går i spetsen för samverkan, förebyggande och behandlande insatser. Våga tro på att alla människor har rätt till tak över huvudet, mat i magen, ett mänskligt bemötande och ett drägligt liv. Våga ge förutsättningar. Våga stå upp för folkhälsa vision 2012, och snälla, våga bli en del av verklighetens Söderhamn!

Men vad vet jag? Jag är bara en student i vår lilla stad. En student, som verkligen önskar att det blev ett Söderhamn för alla.

C. Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons