Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga agera mot våld mot äldre

Mörkertalet är stort när det handlar om våld mot äldre kvinnor. En osynlig fråga fylld av tabun och skam. Centerkvinnorna kräver att all vårdpersonal får obligatorisk utbildning kring att upptäcka våld mot äldre, samt att vården och socialtjänsten rutinmässigt tillfrågar varje individ om de upplever våld.

Annons

Dessutom bör brottsrubriceringar omformas till att bättre motsvara det våld kvinnor utsätts för, till exempel måste psykiskt våld kriminaliseras i större utsträckning och fler brott kunna åtalas inom ramen för grov kvinnofridskränkning.

Även farmor och mormor kan vara utsatta – våldet mot äldre kvinnor måste uppmärksammas.

Enligt ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sveriges rapport Våld mot äldre kvinnor upplever hela 16 procent av kvinnor över 65 år i Sverige våld, kränkningar, och hot om våld. Ändå utgör kvinnor över 65 endast 1 procent på landets kvinnojourer. Det visar att merparten av våldet mot äldre kvinnor till stor del är osynligt och att äldre kvinnor inte får det stöd de behöver.

Våldet mot äldre kvinnor kan inkludera fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Men även ekonomiskt våld, eller försummelse, såsom undanhållande av vård, mediciner eller mat är former av våld, där en äldre person i beroendeställning är ytterst utsatt. Även äldre män upplever våld, men våldet mot äldre kvinnor är grövre, mer upprepat, och inkluderar sexuellt våld, enligt ROKS rapport.

Vi måste bryta tabun kring att prata om våld mot äldre kvinnor. Att ROKS lyfter frågan i en rapport med både statistik och åtgärdsförslag är oerhört välkommet.

Centerkvinnorna instämmer med ROKS att brottsrubriceringar bör omformas till att bättre motsvara det våld kvinnor utsätts för, där till exempel psykiskt våld måste kriminaliseras i större utsträckning. Vi vill även se en nationell handlingsplan för obligatorisk utbildning om riskfaktorer och varningssignaler för yrkesverksamma som möter äldre, såsom socialtjänst, vård och omsorg. Centerkvinnorna har sedan länge krävt mer forskning om våld mot kvinnor och forskningen måste inkluderar våld mot äldre kvinnor. Våga se, fråga och agera om du misstänker att en äldre person i din närhet är utsatt för våld.

Gunilla Hjelm, förbundsordförande Centerkvinnorna

Helena Wikström, distriktsordförande Centerkvinnorna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons