Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill Hans Bovin med energipolitiken?

Man blir förundrad och fundersam då man läser Hans Bovins senaste inlägg i energidebatten (läs vindkraftsdebatten) 11/7.

Annons

Det kan inte vara lätt att var miljövän idag, om man som Hans Bovin inte bara helt logiskt är emot kärnkraft och fossilkraft, utan också bekämpar alla former av förnybar energiproduktion?

Energiproduktion som har vinden och solstrålarna som bränsle i utbyte mot kol, olja och uran tilltalar de flesta reflekterande miljöengagerade privatpersoner, liksom en samlad miljörörelse. Hans Bovin verkar dock vara starkt kritisk både till vindkraft och solkraft.

Solceller kan förstås inte snytas ur näsan utan kräver ett visst mått av råvaror och transporter för att kunna tillverkas. Är det därmed rimligt att såga solcellerna som företeelse? Vad för slags insikt har Hans Bovin som vi andra dödliga saknar?

Hela miljörörelsen är enig med Hans Bovin om att energihushållning är en väldigt viktig faktor i dagens och framtidens samhälle. Det är ju också glädjande att se att energiförbrukningen i våra bostäder stadigt minskar. Vi bygger till exempel allt fler passivhus, och direktverkande el är på väg bort. Inte minst i Sverige har vi alltför länge haft, och har, en alldeles för stor energiförbrukning.

Till skillnad från Hans Bovin tror jag, och många miljöengagerade med mig, inte att det är möjligt att leva i dagens och framtidens samhälle helt utan el och helt utan bilar. Först och främst skall förstås kollektivtrafiken byggas ut. Bilar som laddar sina batterier med solceller eller går på biogas måste också få finnas i samhället.

Slutligen undrar jag över hur man kan reta sig på att det sedan början av 1980-talet finns en landsväg mellan Kiruna och Narvik. Vägen går precis invid Torneträsk, i den allra nordligaste delen av Abisko Nationalpark.

Jag har vistats i nationalparken såväl sommar som vinter många gånger, både före och efter vägens tillkomst, och kan intyga att vägen knappast förminskar naturupplevelsen. Helt klart är också att vägen är en viktig länk för de människor som lever och bor i de små samhällena utefter malmbanan och vägen.

Få människor kan eller vill bo i väglöst land utan el. Det är ingen framkomlig väg för att rädda oss från miljöhoten, med klimatkatastrofer och kärnkraftshaverier som rycker allt närmare och hotar oss alla. Låt oss tillsammans göra det som faktiskt kan göras för att rädda planeten till oss själva och till våra barn och barnbarn.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons