Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad menar Ullenhag?

I programmet Uppdrag granskning 16/5 intervjuades, med dold kamera och mikrofon, ett antal imamer, verksamma i Sverige, om deras kvinnosyn.

Annons

Föga överraskande stämde deras svar dåligt med svenska lagar och värderingar. En som dock tycktes bli överraskad var integrationsminister Ullenhag, som omedelbart försäkrade att flertalet muslimer i Sverige inte delar imamernas uppfattning. Hur vet han det?

Islams kvinnosyn har sina rötter i ett starkt patriarkaliskt samhälle och den sanktionerats religiöst för mer än 1 000 år sedan. Den muslimska världen har inte genomgått en sekulariseringsprocess liknande den i västvärlden. Därför är det svårt för en from muslim att ifrågasätta dess syn på kvinnor. Islams kvinnosyn bygger på att mannen är överordnad och kvinnan underordnad, mannen bestämmer, kvinnan lyder. Det offentliga rummet tillhör mannen. En mängd bestämmelser begränsar flickans och kvinnans rättigheter.

Är detta synsätt historia? Knappast. Efter den "arabiska våren" har islamska partier vunnit stora framgångar och annonserar nu att ytterligare begränsa kvinnors livsrum. Tror Ullenhag att denna mer än tusenåriga kvinnosyn upphör automatiskt när gränsen till Sverige passeras? Jag tror att Ullenhag svarade som han anser att en svensk minister bör svara, även om han måste bortse från fakta.

Skönmålning är dock ingen bra utgångspunkt för integrationsarbetet.

Stig Mohlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons