Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kommer att hända med Forsa Rehab?

Avdelning 5 på Forsa rehab består av två korttids- och fyra rehabplatser för personer från 65 år och uppåt som av olika anledningar behöver träna upp sina förmågor för att få förhöjd livskvalitet, kunna bo hemma längre eller klara sig med mindre hemtjänstinsatser.

Annons

Vi är en väl fungerande arbetsgrupp och vi är stolta över den verksamhet vi bedriver och de resultat vi når.

Våra gäster mår bra och känner sig trygga tillsammans med andra i en liten och relativt homogen grupp. Tempot är lugnt för att man ska få en chans att klara sina personliga bestyr själv även om det tar lång tid.

I den dagliga träningen ingår just ADL samt individuella träningsprogram, promenader, gymnastik i grupp. Vi tar oss gott om tid för att hjälpa och stötta varje individ och vi har dessutom bra möjligheter till utevistelse i lugn och trevlig miljö.

Något vi ofta får höra från våra gäster är ”Hur kan det få finnas ett så fantastiskt ställe som det här?”

Men nu vet vi inte om vårt ”fantastiska” ställe får finnas kvar längre! Efter utredningar ska förslag läggas fram i omsorgsnämnden om att vår verksamhet ska upphöra och som personal ställer vi oss oförstående till och överraskade över detta.

Vi har en väl fungerande verksamhet som uppvisar goda resultat och mycket nöjda gäster – så varför får vi inte finnas kvar?

Man pekar på för dålig beläggning och det har vi hört länge. Vi har önskat bättre marknadsföring av vår verksamhet, vi har önskat att intagnings- och beslutsprocesserna ska ses över men inget har gjorts. Vi är övertygade om att behoven finns så hjälp oss i stället att fylla våra platser i stället för att stänga verksamheten.

Ett annat argument för stängning har varit att det för vissa anses ligga över skälig levnadsnivå att få vara på Forsa rehab avdelning 5. Vad menas med det undrar vi? Räknas det som lyx att få komma hit och bli i bättre form för att klara av sitt liv hemma ett tag till? Vi anser att det i stället skulle vara en självklar rättighet för alla äldre som är i behov av det och som vill det.

Borde inte en verksamhet som denna innebära vinster för kommunen i form av förhöjd livskvalitet och hälsa för de äldre samt ekonomiska besparingar tack vare ett mindre behov av hemtjänstinsatser och särskilt boende?

Vi ser många förlorare om Forsa rehab avdelning 5 stängs och då tänker vi främst på de äldre som har behovet och går miste om chansen att få komma hit samt de anhöriga som samtidigt missar en möjlighet till vila och återhämtning.

Vi tycker Hudiksvalls kommun borde vara stolt över och värna om en unik verksamhet i stället för att lägga ner. Varför inte tänka långsiktigt, satsa mer på Forsa rehab och kanske till och med utöka antalet platser för att ge flera möjligheten att komma hit.

En orolig och engagerad personalgrupp:

Britt Svensson, Annakarin Wik, Ulrika Lindén, Christina Enqvist, Anki Bergström,

Anna Nordqvist, Christina Andersson, Johanna Jason och Annica Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons