Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad betyder öppenheten?

/
  • Det är dags för Moderaterna och borgerligheten att göra ett frihetligt ställningstagande för öppenheten, skriver två företrädare för Moderata ungdomsförbundet.

Vad betyder det att vara för öppenhet? Det är en fråga som borgerligheten har diskuterat flitigt de senaste veckorna, skriver Adam Rydstedt och Rasmus Törnblom, MUF båda två.

Annons

Från flera håll har frågan riktats särskilt till Moderata Ungdomsförbundet.

Så, vad betyder egentligen öppenhet? Är det bara en floskel? Samma sak som fri invandring? Att den svenska välfärden ska försörja hela världen? Inte alls.

Öppenheten är en grundläggande frihetlig värdering. En värdering om att mer av rörlighet för människor, varor och kulturella uttryck stärker såväl samhället som människorna. Öppenheten stärker respekten för olikheter, gör människor friare och världen rikare. Det är en värdering som MUF Gävleborg inte kompromissar om.

Problemen som dagligen lyfts i debatten om invandring, integration och globalisering är inte orsakade av öppenheten. Tvärt om. Öppenheten synliggör de problem som skapats av ett annat. Till exempel att romerna i Rumänien är fattiga, att det är krig i Syrien och att IS är fruktansvärda. Att den svenska arbetsmarknaden är omodern och borde moderniserats för över tio år sedan. Eller att utanförskap och utsatthet ökar risken för kriminalitet.

Öppenheten gör att världen kommer närmare Sverige och att varken framgångar eller problem isoleras till platser långt bort som tidigare. Framgångarna är otaliga. Tack vare öppenheten kan självständighet, frihet, ekonomisk tillväxt, möjligheten att lämna förtryck och höjd levnadsstandard bli en del av fler människors vardag och liv.

Det är därför beklagligt att många i borgerligheten är beredda att överge ett frihetligt ställningstagande för att det blåser i opinionen. Det tycks enklare att kritisera mängden flyktingar än att göra något åt de samhällsproblem som fanns långt innan att människor började fly för sina liv.

Ja, invandring kostar pengar. Men, invandring gör också Sverige rikare. Det går att hålla de två tankarna i huvudet samtidigt. Att hjälpa människor på flykt kostar pengar. Låt det göra det. Men låt också människorna som kommer hit mötas av tydliga krav och förväntningar om att ta ett eget ansvar. Människors förmågor och drivkrafter är större än kostnaden för att skydda någon på flykt.

Moderaterna och svensk borgerlighet har mer att ge än att bara enas om att skatterna ska sänkas. Gör inte det enkla och följ dagens opinionsmätning - gör det svåra och ta tag i de problem som uppstått på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och i skolan.

Det är dags för Moderaterna och borgerligheten att göra ett frihetligt ställningstagande för öppenheten.

Adam Rydstedt

distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet Gävleborg

Rasmus Törnblom

förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons