Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är problemet med gatubelysningen?

Det lät så bra i början med en gång- och cykelvägen upp till IP, ca 500 m. Men i verkligheten blev den 200 m där i stället körbanan blev mörk, skriver signaturen "Pannlampa" angående gatubelysning i Sörforsa. Verksamhetschef Lars Svensson på Gata/Park svarar direkt.

Annons

På grund av ett långvarigt avloppsarbete som nu är avslutat i Sörforsa ska vägbelysningen i dagarna fungera. Så skrev tekniskas gatuchef för 5 veckor sedan.

Sanningen är att arbetet blev klart i december 2017 och sedan dess har 5 belysningsstolpar varit svart. Förra vintern var kranbilen här minst 3 ggr, åkte upp tittade och åkte härifrån utan att lyset fungerade. Nu sista 2 veckorna har kranbilen varit här 2 ggr, så 2 stolpar fungerar, men fortfarande 3 ur funktion.

Ett år har snart gått och man frågar sig: Vad är problemet? Faktureras kommunen dessa utryckningar utan åtgärd? Frågan är befogad i dessa dagar med fakturor som betalas utan vidare.

När gång- och cykelvägen blev klar i somras vändes 5 stolpar mot gång- och cykelvägen med följd att körbanan blev svart ca 250 m, skriver signaturen

När gång- och cykelvägen blev klar i somras vändes 5 stolpar mot gång- och cykelvägen med följd att körbanan blev svart ca 250 m. Boende efter körbanan går i diket för att inte bli påkörda i mörkret. Kommunen äger belysningen och Trafikverket äger vägen. Kan tycka när kommunen haft ansvar över belysningen över körbanan i många årtionden helt plötsligt struntar i den är dålig stil.

Lite pengar för vägbelysning är svaret. Men den 25 oktober 2017 står att läsa i HT att efter Lundvägen ska nya led-armaturer sättas. Nu har kommunen otroligt nog efter alla dessa år upptäckt att de inte ens äger denna belysning. Jag tar för givet att den planerade led-belysningen var budgeterad när den lovades i HT. Med denna inbesparade slant borde det gå att sätta upp några belysningsstolpar efter gång- och cykelvägen och vända tillbaka belysningen till körbanan.

Det lät så bra i början med en gång- och cykelvägen upp till IP, ca 500 m. Men i verkligheten blev den 200 m där i stället körbanan blev mörk med fara för både människor och rådjur som har en övergång där. Tycker ansvarig att det blev en bra lösning?

Pannlampa

Svar direkt:

Hanteringen och utförandet i detta projekt har inte varit det bästa, som jag skrev i föregående bemötande i ärendet kan vi bara bli bättre. I denna insändare finns ett flertal sakfel vilket inte ges utrymme att redogöra för här, men du är välkommen till vårt kontor för att få information.

Kan garantera dig att gatuavdelningen har koll på vad som ingår i avdelningens ägande och driftansvar. Åtgärder för att förbättra säkerheten för de gående från Brättingvägen pågår, utreds och diskuteras med Trafikverket.

Slutligen kan jag personligen tycka det är trevligare att besvara insändare undertecknade med namn än pseudonym.

Lars Svensson, verksamhetschef Gata/Park

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons