Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är mörkad bokföring mot fula ord?

Vi kunde den 30 oktober läsa i LjP om fullmäktiges stöd och stora engagemang för Ingrid Olssons (C) motion om nolltolerans mot språkvåldet. Ledamöterna försökte att övertrumfa sig själva i lovord över motionen.

Annons

Vårt kommunalråd var inte sen att instämma i lovsången och uttryckte ett stort tack för att Ingrid Olsson lyft frågan.

När jag i juni 2011 lyfte frågan om kommunens manipulerande med bokföringen fanns inga lovord från vårt kommunalråd. I stället valde kommunalrådet och hans kumpan, Malin Ängerå (S), ordförande i utbildningsnämnden, att gå till personangrepp mot mig. Jag beskylldes för att leta fel och anklaga anställda för att mörka med redovisningen. Just ordet mörkning var ett ord som flera ledamöter hängde upp sig på. Man menade på fullt allvar att om jag inte valt att säga ordet mörkning, så hade man övervägt att kunna stödja min interpellation. Men tyvärr sa jag det fula ordet mörkning och då fick jag naturligtvis stå i skamvrån. Att min interpellation handlade om att kommunen under åren 2009 och 2010 manipulerat med bokföringen och undanhållit 36 miljoner kronor för våra kommuninvånare hade ingen som helst betydelse, när jag valde att säga ordet "mörkning".

Resultatet blev i stället att kommunalrådet anordnade en utbildning för oss politiker i kreativ bokföring. Samma person som manipulerat med redovisningen fick hålla kursen. Jag försökte att få ledamöterna i Nydanarna att inse vansinnet med utbildningen men utan resultat. Efter utbildningen var de flesta ledamöterna nöjda med vad de lärt sig och svalde godtroget allt som sades utan att ifrågasätta någonting.

Det var först efter att jag lyckats få kanslichefen för Rådet för kommunalredovisning, Torbjörn Tagesson att komma till Ljusdal, som sanningen gick upp för ledamöterna, att det hade mörkats och manipulerats med bokföringen. Tagesson anförde också att kommunens kreativa bokföring skulle i det privata näringslivet ha resulterat i bokföringsbrott.

När jag i september 2012 försökte att lyfta ansvarsfrågan i fullmäktige möttes jag av ett näst intill totalt ointresse från fullmäktigeledamöterna. Intresset för ansvarsutkrävande från vårt kommunalråd och hans parti fanns över huvud taget inte. Samma ointresse visade Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Men annat ljud blev det i skällan, när samma fullmäktigeledamöter en månad senare diskuterade nolltolerans mot fula ord. Detta säger en hel del om den kunskap och engagemang som finns hos våra folkvalda fullmäktigeledamöter i Ljusdal!

Bodil Eriksson

partipolitiskt obunden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons