Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är kommunens roll i Samkraft?

Samkraftlaget består av 13 kommunala energibolag från Mälardalen och södra Norrland. Alla utom två som är privata spelare, och liksom kommunpolarna vill tjäna pengar på vindkraften.

Annons

Grabbarna i Samkraft äger i dag fem vindkraftverk, varav två är placerade på Vettåsen i Järbo och tre är placerade på Långberget i Arbrå. Glest bebyggda områden förstås, precis som det bör vara.

Här kommer en liten saga:

För ett antal år sedan ville de utöka sin verksamhet, de började de titta efter nya områden. De funderade och medlem nummer 13, Söderhamns kommun, sade: Grabbar, jag har ett område, industrimark, som vi kan använda. Det är en fördel. Vi behöver nämligen bara göra en enkel prövning för att få tillstånd, eftersom det är en så liten park, och det fixar jag. Bestämmelserna är sådana att om jag ger grönt ljus så är det bara att köra. Visserligen måste vi kanske sätta upp ett verk på mindre avstånd än 300 meter från havet, området är ju så litet, men det behöver vi inte ta hänsyn till, eftersom det är jag själv som kan ge tillstånd till att inte behöva följa lagen om strandskydd. Det är grönt på den fronten också! Området ligger nära bostadsbebyggelse men de som bor där är vana vid oljud och lukter från andra industrier, så det behöver vi inte ta hänsyn till. Ljusne- och Vallviksborna har ju alltid bott mitt i ett industriområde. De tål det här.

Alla gängmedlemmarna applåderade inlägget från medlem nummer 13.

Slut på sagan.

Det här resonemanget började 2007 och man beslöt tydligen att inte avslöja planerna för allmänheten, förrän i absolut sista stund. 2012 beslöt Samkraft-laget att lätta på förlåten.

I och med det så följer man det mönster som storebror, Bergvik Skog, arbetar efter, då man förbereder Sveriges största vindkraftspark, Ödmården: arrangera samrådsmöten, dit man kallar berörda och där man ska informera om vad som väntar.

Samråd är egentligen inte obligatoriskt för en så här liten vindkraftspark med endast fem verk, men det ser ju bättre ut om man samråder med folket som drabbas.

Vi får veta att störande oljud blir det inte, skuggbesvär blir det inte, fåglarna far inte illa, ej heller påverkas skogsbruket, djuren på marken påverkas inte heller, etcetera.

Allt ska bli så bra, så bra.

Inget av djuren kan protestera. De enda som kan prata och framföra sina åsikter är människorna, och de/vi är faktiskt inte tillfrågade i förväg!

Efter samråd hösten 2012 ska man påbörja byggnationen 2013, för att vara i gång med elproduktion 2014. Sådan är planen.

Vad kan vi förvänta oss att våra åsikter om det här betyder? Vid samrådet i Ljusne Folkets Hus den 22 augusti framfördes åsikten om att kommunen borde vara representerad vid samrådsmötena.

Min fråga till kommunledningen är då: varför kommer ni inte dit och förklarar/försvarar ert påhitt? Ni bör ju kunna tala för er förening, ert Samkraftbolag. Var står ni?

Tvekar ni kan jag hjälpa er att välja.

Sven Bohlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons