Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är alternativet, Björklund?

Tony Björklund svarar (24/1) på den insändare som de regionala partiföreträdarna från höger till vänster ställt sig bakom och som handlar om det alltmer tilltagande hotet och våldet mot våra förtroendevalda politiker.

Annons

Björklund reagerar över den beskrivning som ges av hur vårt representativa system fungerar, ett system som alla västliga demokratier bekänner sig till och som bygger på att medborgare vart fjärde år väljer kvinnor och män att representera de i lokala, regionala och nationella parlament. Detta innebär alltså att man överlåter viktiga frågor i de förtroendevaldas händer och att man vart fjärde år (i Sverige) utvärderar deras arbete i allmänna val. Det här är vår demokrati, Tony Björklund, vad är alternativet? Upplysta despoter som ger audienser åt utvalda delar av folket och sedan fattar beslut helt i egen regi eller styrelsemöten i slutna rum utan någon som helst insyn.

Mellan valen förekommer massor med diskussioner i politiska partier i styrelser och fullmäktigeförsamlingar och i olika former av medborgardialoger. Detta görs för att de förtroendevalda, till över 90 procent fritidspolitiker, ska få vägledning i sina många gånger både svåra och komplicerade beslut. För att klara detta då måste vi komma tillrätta med hot och våld mot företroendevalda, vi måste också besinna oss när det gäller att spy galla över dem som tar på sig dessa viktiga uppdrag. Ett bra exempel på det senare finns i HT den 24/1 skrivet av signaturen David. Nu gällde det mig och jag har varit med ett tag och kanske inte bryr mig om avarterna av den offentliga debatten men för dem som eventuellt skulle kunna tänka sig att ta ett förtroendeuppdrag kan dylika alster verka avskräckande.

Sven-Åke Thoresen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons