Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väck det politiska samtalet

Jag befinner mig utomlands, och överhörde där ett samtal där en sydeurope förklarade för en annan det som hänt i Norge. Inte med ett ord nämndes att morden hade skarpt politiska motiv.

Annons

I valrörelsen fick mitt parti ris i dagstidningen för att vi gett en trettonårig tjej en festis. Mamman var mycket upprörd över pådyvlandet av politik.

På vilket sätt hänger det här ihop? Jo, det finns tyvärr en beröringsskräck med det som är politiskt. Trots att det berör oss alla, och formar vår vardag, oavsett ålder.

Vart fjärde år under en samlad tidsrymd får valet diskuteras, några som inte annars gör det bär knappar med politiska budskap. Är man ute på vårkanten innan ett val får man ofta höra, kom tillbaka när det är närmare valet. Ändå får vi som är aktiva i partier ofta höra att vi inte syns.

Jag är rädd för den politiska slapphet som mellan valen många gånger verkar inskränka sig till politikerförakt, och att knyta näven i fickan.

Det skulle kunna vara så annorlunda. I Sverige finns tusentals olika föreningar där människor möts. Perfekta ställen för politiska samtal. Var är resonemanget på arbetsplatserna? Det är på många ställen försvinnande litet, och då det förekommer av uppgiven karaktär.

Det behöver inte vara på det här sättet. Det som hänt i Norge visar att vi behöver återuppliva det politiska samtalet. Om specifika frågor men också helt förutsättningslöst.

Hela den värdegrund på vilken vi bygger vårt samhälle handlar om politiska ställningstaganden.

Breiviks ord far nu omkring överallt på internet och i andra media, och hans och många andras ord måste bemötas. Det kan inte bara jag och andra som har politiska förtroendeuppdrag göra. Det kräver också någonting av dig, i samtalet med din familj och dina arbetskamrater.

Hur ska vi ha det med varandra egentligen? De till synes små frågorna som handlar om hur vi hanterar avfall, till de rent existentiella om människovärde. Allt detta är politik, och allt detta kräver ett engagerat samtal.

Demokratin måste hela tiden försvaras. Låt oss mötas och diskutera, ung som gammal. Kanske över en festis.

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons