Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckling på människans bekostnad

Har ni läst om prinsens vackra skägg på Nobelfesten? Det är fascinerande hur lätt vi människor distraheras av oväsentligheter.

Annons

För 80 000 år sedan när vi vandrade ut från Afrika stod människan antagligen vid höjdpunkten av sin utveckling. Vi åt en kost som var optimal, vi utvecklade konsten och vi använde våra sociala färdigheter.

För 10 000 år sedan började vi odla spannmål och vår kost blev sämre. Våra hjärnor är dyra i drift och spannmål är inte optimalt. I dag äter vi än mer ensidigt. I stort sett bara stärkelse. Tillsammans med den cocktail av kemikalier vi växer upp med skulle jag tro att våra hjärnor är betydligt slöare än våra förfäders.

Fisken, med sina långa fettsyror den förnämsta födan för hjärnans utveckling, törs inga gravida kvinnor äta på grund av dioxinerna och tungmetallerna. Hur snabbt går det utför? Är det här något som Jan Björklund borde kolla upp innan han drar slutsatsen att det är "flummets" fel att resultaten i skolan dalar? Och känns det inte paradoxalt att stenåldersmänniskor hade det bättre än vi i dag? De hade rent vatten, åt giftfri mat och andades ren luft.

Niklas Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons