Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred fjärde generationen förutsättningslöst

Svar till Lise Nordin och Olov Östlund (28/6).

Annons

De skriver under rubriken Svenskar är inte dummare än tyskar om Tysklands beslut att avveckla kärnkraften inom nio år, till 2020.

Jag har ingen anledning ifrågasätta de fakta de presenterar, inte heller har jag så mycket åsikt om insändaren i det stora hela. Men att stämpla andra politiker som dumma för att deras åsikter inte överensstämmer med dina, det är mindre klokt vill jag påstå. Politik är att ge och ta, och du vet inte vem du måste samarbeta med i framtiden. Tysklands beslut att stänga kom som en rekyl efter katastrofen i Fukushima, och att som Tyskland ta stora beslut i affekt är sällan bra.

Nog om insändaren, här kommer en uppmaning till beslutande politiker: Utred fjärde generationens kärnkraft förutsättningslöst.

Att i dag tala om att bygga ny kärnkraft är att jämställa med att svära i kyrkan, det är jag medveten om. Min tolkning av fjärde generationens kärnkraft är dock mer som en reningsanläggning än som traditionell kärnkraft. Fjärde generationens kärnkraft, den förhoppningsvis sista, använder det gamla högstrålande kärnbränslet som nytt bränsle. Ut kommer ett avfall med klart mer hanterbar halveringstid.

Kärnkraften av i dag använder anrikat uran, en industri som ofta ger smutsiga avfall och inget vi bör bygga vidare på. Efter energiutvinning är det utbrända uranet farligt under oöverskådlig tid, en halv miljon år talas det om. Avfallet från fjärde generationen har halveringstid på under 500 år. Fortfarande en lång tid men klart mer greppbar och överskådlig i form av framtida istider med mera.

Jag anser att vi förutsättningslöst ska utreda fjärde generationens kärnkraft. Det är mycket möjligt att det faller på helt ekonomiska grunder, det blir orimligt dyrt per kWh jämfört med till exempel vindkraft. Men jag önskar att en politiskt oberoende grupp utreder saken. För visst låter det mer lockande att städa undan dagens smutsiga kärnkraftsavfall än att gömma det under jord som en tickande miljöbomb. Vindkraft i all ära, men inte kan man påstå att de är vackra.

Pär Jonsson, Hudiksvall, civilingenjör i kemiteknik utan egen vinning i energifrågan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons