Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred åldern vid ankomst

/
  • Regeringen Löfven bär ett stort ansvar för den uppkomna situationen, skriver Margareta B Kjellin i ett debattinlägg om svårigheten i att bestämma åldern på de ensamkommande flyktingarna.

Vi i Moderaterna vill att åldern ska utredas direkt vid ankomst till Sverige. I oklara fall där det saknas ID och annan bevisning vill vi att Migrationsverket ska kunna behandla den asylsökande som vuxen, skriver Margareta B Kjellin (M) i åldersbedömningsdebatten.

Annons

Sveriges kommuner har tagit ett stort ansvar för mottagandet av de tusentals asylsökande som kom till Sverige det senaste året. Kommunerna ska bland annat anordna boende och skolgång för ensamkommande minderåriga i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Idag görs inga åldersbedömningar innan den asylsökande som uppger en ålder under 18 år placeras i en kommun. Det anser Moderaterna är fel. Vi vill lagstifta om tidiga åldersbedömningar av ensamkommande. Det är viktigt både för tryggheten för barn och tilliten till systemet. 

35 000 ensamkommande unga kom till Sverige förra året. Många saknade ID-handlingar. Men trots att det är den asylsökande som måste kunna styrka sin identitet godtar Migrationsverket till en början den asylsökandes uppgifter även i mer oklara fall och när ID-handlingar saknas. Frågan om asylsökandes ålder lämnas därför åt enskilda handläggares bedömning. Först vid slutliga beslut, som idag kan ligga långt fram i tiden, görs en mer ordentlig åldersbedömning. Men även den brister eftersom vi i Sverige fortfarande - till skillnad från länder i vår närhet - inte har en fungerande ordning för medicinska åldersbedömningar på plats. 

SVT Uppdrag granskning rapporterade exempelvis nyligen om ensamkommande Aden, en 12 år gammal pojke som blev placerad på ett HVB-hem i Alvesta. Där blev han våldtagen av två andra ensamkommande, som det senare visade sig var vuxna och inte borde ha bott där överhuvudtaget.  

Vi i Moderaterna vill att åldern ska utredas direkt vid ankomst till Sverige. I oklara fall där det saknas ID och annan bevisning vill vi att Migrationsverket ska kunna behandla den asylsökande som vuxen. Vi vill även att Migrationsverket ska kunna anställa egna läkare för att utföra åldersbedömningen och även kunna inhämta medicinsk kompetens från utlandet.  

Regeringen Löfven bär ett stort ansvar för den uppkomna situationen. Trots att två år har gått av mandatperioden lyser åldersbedömningarna fortfarande med sin frånvaro. Det är hög tid att regeringen bryter sin passivitet och ser till att åldersbedömningarna omedelbart kommer på plats. Avsaknaden av dem skapar osäkerhet för kommunerna och inte minst barnen som har rätt till kommunernas hjälp och stöd. Det tar resurser i onödan och skadar tilliten till systemet. Vuxna ska behandlas som vuxna och barn som barn. Allt annat är oacceptabelt. 

Margareta B Kjellin

riksdagsledamot (M) Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons