Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning svaret mot arbetslöshet

Alliansregeringen där Centerpartiet ingår har nu styrt landet i snart sex år.

Annons

De slog sig för bröstet och talade om alla jobb som skulle fram. Vad är det vi ser efter sex år? En ungdomsarbetslöshet som har ökat och många, många långtidsarbetslösa ungdomar. Centerpartiet verkar inte en skämmas över det utan försöker upprätthålla en bild av att det går bra.

Caroline Schmidt, Stig Engh och Hans Jonsson från Centerpartiet skriver ett debattinlägg (22/5) där de oroar sig för de prioriteringar som vi från Socialdemokraterna vill göra. Vi har ett stort fokus på utbildningsmöjligheter medan Centerpartiet tror på sänkta avgifter för företagare. En politik som inte ger önskade resultat.

Bland annat restaurangmomsen där över fem miljarder årligen läggs på ett branschstöd utan synbar sysselsättningseffekt. Finanspolitiska rådet säger:

”Regeringens mest kostsamma åtgärd i Budgetpropositionen för 2012 är sänkningen av momsen på restaurang- och catering-tjänster”. Rådet gör bedömningen att de beräknade effekterna på arbetslösheten och sysselsättningen av reformen är överskattade.

Vi anser att den reducerade skattesatsen är ett ineffektivt sätt att minska de administrativa kostnaderna. Den sänkta momsen på restaurang- och cateringtjänster har snarast karaktären av ett branschstöd. Finanspolitiska rådet är inte ensamt om sin kritik den delas även av Riksrevisionen, IFAU och andra expertmyndigheter.

Vi har i stället valt att lägga resurserna på utbildning, eftersom de ungdomar som i störst utsträckning är arbetslösa har ofullständig gymnasieutbildning. Centerpartiet i riksdagen har i stället röstat för stora besparingar på gymnasieskolan och färre utbildningsplatser på högskolor och universitet.

Minskade investeringar i utbildning är inte rätt väg att möta framtiden. Ett exportberoende land som Sverige ska inte möta den internationella konkurrensen med kraftigt subventionerade låglönejobb. Är ni inte bekymrade över att länets företagare får leta efter utbildad arbetskraft, trots massarbetslösheten?

Det är dags att inse att det krävs investeringar i en aktiv utbildnings- och näringspolitik för att få fler jobb. Frågan från de moderata riksdagsledamöterna kan vändas tillbaka: Hur får ni det att gå ihop? Arbetslösheten ökar och ni håller krampaktigt fast vid en politik som uppenbarligen inte nått resultat.

Om ni inte lyssnar på oss, så kan ni kanske lyssna till Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson när han slår fast: ”Trots nästan sex år i regeringsställning har alliansregeringen inte klarat att sänka arbetslösheten för unga!”

Raimo Pärssinen

Åsa Lindestam

Per Svedberg

Elin Lundgren

socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons