Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning ska löna sig – även för lärare

Att skaffa sig en utbildning är att göra en långsiktig investering. Man investerar tid, engagemang och pengar.

Annons

En investering som bör ge ett bra och intressant jobb men även avkastning i lönekuvertet. En fullt rimlig grundtanke är att det ska löna sig att utbilda sig. Tyvärr tycks det inte gälla för lärarna.

Inom de närmaste åren behöver den svenska skolan fyllas på med över 50 000 nya lärare för att ersätta dem som går i pension och lämnar yrket av andra skäl.

Vi är många som är överens om att vi lärare har ett otroligt spännande yrke, men vi är också många som tycker att villkoren för att utföra vårt jobb borde vara betydligt bättre på många sätt. Detsamma verkar dagens unga tycka eftersom allt färre söker sig till lärarutbildningarna.

• Bara tre av tio unga är över huvud taget intresserade av läraryrket.

• Låga löner och dålig arbetsmiljö är det som främst avskräcker unga från att välja läraryrket.

För ungefär 25 år sedan, höstterminen 1985, gick det 2,6 behöriga förstahandssökande på varje plats som fanns bland högskolans utbildningar med inriktning mot undervisning. Höstterminen 2009 fanns det i stället 1,1 förstahandssökande till varje plats till dessa utbildningar.

Högskoleverket beskriver situationen så här i sin rapport Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden: ”När det gäller lärarutbildningarna handlar det mest om bristande intresse från studenterna att välja utbildningen, bristen beror inte på för liten kapacitet i högskolan. Det kan vara så att det krävs vissa förändringar inom bristyrkena så att de blir mer attraktiva i framtiden.”

Högskoleverkets utredare Örjan Hemström är ännu mer rak på sak i sin kommentar i samband med att rapporten presenterades: ”Förmodligen behövs dessa lärararbeten göras mer attraktiva, exempelvis med hjälp av högre löner”.

Ska vi skapa fler jobb och få ökad välfärd måste lärarna värderas högre. Satsningar på skolan och lärarna är nödvändiga för att vi ska kunna utbilda framtida arbetskraft. Vi måste helt enkelt höja läraryrkets status för att kunna rekrytera framtidens lärare. Lönen är en viktig del av det. Vardagsvillkoren är en annan. Lärare är värda mer!

Lärarförbundet i Ovanåker, genom Monica Hedström, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons