Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utarma inte stadskärnan

En vädjan till samtliga politiker i Hudiksvalls kommun – utarma inte Hudiksvalls stadskärna genom att tillåta butiksetablering på Medskogsområdet.

Annons

Ett köpcentrum samlat kring en trafikplats har inte samma sociala och kulturella betydelse som en traditionell stadskärna. En levande stadsmiljö stärker invånarnas känsla för sin stad. Ett levande centrum ger också ett positivt intryck på besökare och bidrar till att locka potentiella inflyttare till kommunen. Det gör däremot inte en slumrande innerstad med ett köpcentrum vid E 4.

Det är också en miljöpolitisk fråga. Köpcentrum stimulerar till storkonsumtion och för att kunna storhandla vid ett köpcentrum beläget utanför stadskärnan krävs i regel att man tar sig dit med bil. En butiksetablering vid Medskog skulle således stimulera till ökat bilåkande och därmed ökade utsläpp av koldioxid och andra skadliga ämnen. Det finns också en jämlikhets- och tillgänglighetsaspekt i frågan eftersom det blir svårare att ta sig dit för dem som inte har tillgång till bil, exempelvis många äldre och ungdomar.

Östersund är ett lyckat exempel på en kommun där man begränsat etableringen av köpcentrum utanför stadskärnan till förmån för en mer levande stadshandel. Konsekvens: en levande stadskärna och stolta kommuninvånare. Låt oss invånare i Hudiksvalls kommun få slippa se vår centralort slumra in till förmån för en butikskoloss vid Medskog och i stället få ha kvar vår fina, levande stadskärna.

Sofia Wikner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons