Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärdera yrkesutbildningarna

Den svenska arbetsmarknaden står inför en stor utmaning. Samtidigt som många företag har problem att hitta arbetskraft med rätt kompetens står platser tomma på de utbildningar som erbjuder just den kunskapsbas företagen efterfrågar.

Annons

Ändras inte detta snart så kommer svenska företag få allvarliga problem, som i förlängningen kan leda till att de tvingas flytta sin verksamhet utomlands. Det är dags att bilden av yrkesutbildningar som utbildningar utan framtidsutsikter utmanas.

Med en hög ungdomsarbetslöshet har Sverige inte råd att unga väljer bort utbildningar som leder till jobb.

För många unga innebär en yrkesutbildning stora möjligheter. I Gävle så har exempelvis upp till 95 procent av dem som går en yrkesutbildning inom bygg- och anläggningsprogrammet på orten jobb inom två år från examen. Det beror på att yrkesutbildningar ofta har ett nära samarbete med företag kring orten där de verkar och därigenom en god kännedom om deras villkor och behov. Det betyder i sin tur att den praktik som ges under utbildningen i många fall leder vidare till en anställning för eleverna efter examen.

Men trots positiva resultat är det fortsatt lågt söktryck på yrkesutbildningar i jämförelse med teoretiska utbildningar. Kan den snedvridna bild som målas upp kring utbildningarna vara en orsak att få söker utbildningarna med yrkesinriktning? Här har grundskolornas studie- och yrkesvägledare en viktig uppgift i att informera och inspirera. Grundskolans uppgift ska inte bara vara att lämna över elever till gymnasiet, utan att förbereda och motivera dem.

Företagen behöver kompetent arbetskraft och många unga vill gärna komma ut och arbeta. Det känns som en ekvation som borde gå att lösa med bättre information till unga, ofärgad av förutfattade meningar. Jag tror att många unga skulle vara intresserade av att läsa en utbildning med stora möjligheter till jobb men då gäller det att yrkesutbildningarnas status i samhället uppvärderas.

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons