Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärdera läraryrket

Annons

Vi lärare får höra att vårt arbete är viktigt för samhällsutvecklingen. Vi jobbar med framtiden och att de barn som nu går i skolan ska bli samhällsdugliga vuxna med allt vad det innebär. Detta är ett stort ansvar och kräver lång utbildning. De flesta lärare har cirka fem års akademisk utbildning.

Vi behöver locka 50 000 nya lärare de kommande åren. Om det ska lyckas måste lärarnas löner öka kraftigt. Lärarförbundet har länge visat att lärare varje månad förlorar 10 000 kronor eller mer jämfört med andra akademikeryrken med motsvarande utbildningslängd.

Sveriges kommuner gör miljardöverskott, nästan elva miljarder i år. Detta borde leda till att politikerna prioriterar och investerar i förskolan/skolan och lärarna. Löneöversynen i år gav 1,7 procents löneökning för Lärarförbundets lärare i Ljusdals kommun. Lägsta nivån enligt avtalet var 1,5 procent. Som jämförelse kan nämnas Mora kommun som i översynen gav 5,34 procent. Om Ljusdals kommunpolitiker tycker att skolan är viktig och att vi ska ha Sveriges bästa skola borde det synas i lönekuvertet hos Ljusdals kommuns duktiga lärare.

Styrelsen för Lärarförbundet

genom ordförande Christina Höglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons