Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev kulturen under semestern!

Sommar och semester är en svårslagen kombination för att uppleva all den rika kultur som erbjuds. Nu finns den tid som så ofta saknas under andra delar av året. Som kulturminister vill jag uppmana alla att ta vara på de många möjligheter som erbjuds.

Annons

Det handlar förstås om att läsa en god bok – och att läsa för barn och barnbarn. Men det handlar också om alla spännande platser och unika kulturmiljöer som finns att upptäcka.

I Sverige finns över 2 000 museer, vart och ett med sina samlingar av speciella föremål och intressanta berättelser. Under de senaste tre åren har vi kunnat satsa 40 miljoner extra på vård av landets många hembygdsgårdar i projektet Hus med historia. Under sommaren är de öppna mer än under andra delar av året – och ofta mötesplatser för kunskap om lokala traditioner som dans, musik, mat och hantverk.

Sveriges största sammanhållna kulturarv utgörs av våra 3 400 kyrkor, många av dem från medeltiden. Kyrkorna är också våra största musikarrangörer. Gemensamt satsar vi varje år, utöver den lokala kyrkoskatten, 460 miljoner kronor för att kunna bevara detta unika kulturarv. Många av dem är därtill vägkyrkor under sommaren. Det innebär att de håller öppet, att det finns engagerade människor på plats som tar emot och berättar, och att man kan dricka en kopp kaffe. Ta vara på möjligheten att stanna en stund, under resorna genom Sverige.

Kulturen beskrivs ibland enbart i termer av kostnader. Jag talar hellre om investering i livskunskap och om kulturens egenvärde. Men allt som sker i Sommar-Sverige visar också hur mycket som nyskapande kultur och kreativa näringar bidrar med för att utveckla olika delar av vårt land.

Sommaren är en tid för musikfestivaler, sommarscener, konstveckor och mycket annat. Hur skulle det gå med turismen och besöksnäringen dem förutan? Opera på Skäret, Romateatern, Dalhalla och Västanå teater drar inte bara stor publik. Liksom många andra kulturentreprenörer fyller de också hotell och restauranger. Och de låter publiken uppleva andra intressanta resmål i närheten.

Sverige är en ledande kulturnation. Vi ligger i topp i Europa både när det gäller eget skapande och kulturkonsumtion. Tack vare stabila offentliga finanser är vi också ett av få länder i Europa som har kunnat satsa mer pengar på kulturen, varje år, under de senaste fem åren.

Under sommaren finns både tid och goda möjligheter att uppleva kultur runt om i landet. Ta vara på det. Alla semesterdagar passar inte för sol och bad.

Lena Adelsohn Liljeroth (M)

kulturminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons