Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomslön ökar chansen till fast jobb

Att Folkpartiet skulle vilja ha allmänt sänkta löner är en missuppfattning som bland annat LO villigt sprider i debattartiklar runt om i landet.

Annons

Sanningen är att Folkpartiet anser att många med lång erfarenhet inom sina yrken borde ha betydligt högre lön än i dag. Det gäller till exempel barnskötare och lärare. Vi tycker inte att det är rättvist att personer som jobbat i 20–30 år i dessa yrken endast tjänar begränsat mer än dem som är 20 år och just har börjat.

Detta är inte heller enbart en rättvisefråga, det leder även till att arbetsgivare drar sig för att anställa någon utan arbetslivserfarenhet, eftersom kostnaden nästan blir densamma som för att anställa den med yrkeserfarenhet. Detta är ett av skälen till varför Sverige skiljer ut sig jämfört med andra EU-länder och OECD-länder; vi har en ovanligt hög ungdomsarbetslöshet i jämförelse med arbetslösheten för befolkningen som helhet. Ingångslönerna utgör en hög tröskel in på arbetsmarknaden, som gör att det är alltför många unga aldrig får chansen att visa vad de kan.

De ungdomar som har svårast att få sina första jobb är de som inte har en fullgjord utbildning. Vi har därför infört lärlingsutbildningar inom ramen för gymnasieskolan och som ett alternativ till detta har vi nu även föreslagit särskilda ungdomsavtal. Vår förebild är det ungdomsavtal som IF Metall och arbetsgivarna tidigare har kommit överens om. Unga utan yrkesutbildning och erfarenhet behöver fler vägar in på arbetsmarknaden för att lära sig ett yrke. Ett sätt är att under en period ha lägre lön och gå under upplärning i yrket.

Tanken är alltså att unga utan yrkesutbildning ska slussas in på arbetsmarknaden genom att under en viss tid få en anställning, en något lägre lön, handledning och viss utbildning. Efter den perioden, när man har mer kompetens i bagaget, är chansen god för de unga att få fasta jobb med kollektivavtalsenliga löner som alla andra. Det handlar alltså inte om lönedumpning eller att alla ungdomar ska få lägre lön, utan om ett sätt för oerfarna ungdomar att över huvud taget få in en fot på arbetsmarknaden och få lära sig yrket på plats. Ungdomsavtal är givetvis inte hela lösningen på problematiken med ungdomsarbetslösheten. Men tillsammans med de andra åtgärder vi genomför bland annat inom utbildningssystemet så kan de bli en viktig pusselbit i det viktiga arbetet med att ge fler ungdomar chansen att få ett jobb.

De motioner om införande av ungdomsavtal som Folkpartiet har lagt i Bollnäs och Söderhamns kommuner har sin bakgrund i vår vilja och ambition att ge ökade möjligheter till fler ungdomar att få sitt första jobb.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg, ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Annika Persson (FP)

gruppledare i Söderhamn

Peter Nordebo (FP)

vice gruppledare i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons