Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomen får avgöra

Sedan Biltemas intresse för etablering vid E 4 i Medskog blev känd, i april 2012, har jag intresserat mig för frågan. Alla ungdomar jag talat med i ämnet vill gärna att nya handlare kommer till stan.

Annons

De inser paradigmskiftet, industriproduktion minskar och handel och tjänstesamhället ökar. Nya jobb är viktigt, många ungdomar vill börja jobba, gärna på hemmaplan.

I Hudiksvall har vi väl fungerande handel. Få centrumhandlare är trångbodda och de externa handlarna är väl spridda med gott om utrymme. En etablering av Biltema, Rusta och någon mer skulle väl balansera A&H och Kjelles cirka fyra kilometer norr om centrum.

Som väl är kräver ingen av dessa att få de mest natursköna lägena. Kattvikskajen och hamnen söderut har länge förfulats av industrilador och fula godsvagnar. Nu är mycket borta och det gamla stationshuset uppsnyggat. Att i det läget börja verka för en återförfulning är väl magstarkt. Köplador med tillhörande parkeringar är väl ändå inget för denna vackra plats. Lågbyggda kontor (max två våningar) och bostäder med stora öppna parkytor och en strandpromenad med vackra planteringar kan tyckas lämpligt. Själv tycker jag att Göte Bohmans förslag häromåret var alldeles utmärkt. Det ger kommande generationer stor frihet att själva forma västra hamnen.

Fula köplador och asfaltytor passar i skogen där ingen bor. Medskog är ett sådant ställe. För livsmedel funkar det bara om man serverar det på plats. Om någon bygghandel på Sandvalla eller någon cykelhandlare i centrum skulle vilja flytta ut dit är ingen katastrof. Området är alldeles för litet för att kallas köpcentrum. Skulle någon i framtiden få för sig att vidga handelsutrymmet så har kommunen fortfarande planmonopol på ytterligare mark.

Lars Sidén, kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons