Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar tappar assistans

Nu har det varit demonstrationer i flera städer mot de tuffa sjukförsäkringsreglerna, och det är väl bra.

Annons

Vad jag däremot funderar över är varför ingen protesterar mot hanteringen av våra funktionshindrade ungdomar som tappar assistanstimmar på löpande band?

Hur kan en handläggare på försäkringskassan plötsligt anse att grundläggande behov minskar från 90– 100, kanske mer, ner till åtta timmar i veckan? Hur kan man med gott samvete hänvisa unga killar och tjejer till hemtjänst morgon och kväll för att få hjälp med hygien och möjligen sätta fram mat på bordet? Har de inte fler behov än så? Handläggarna gör sitt yttersta för att behovet inte ska överstiga 20 timmar i veckan för om det gör det så har ungdomen rätt till all den hjälp den faktiskt behöver för att fungera via LASS (Lagen om assistansersättning) som ersätts av försäkringskassan. I LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) står det tydligt att den som omfattas där ska ges rätt till jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Det följer man då rakt inte!

Det vore på sin plats att det här belystes mer i media, minst lika mycket som sjukförsäkringen. De här ungdomarna har inte på långa vägar samma möjligheter som vi andra att påverka sina liv. De är i det närmaste maktlösa och helt i händerna på försäkringskassans handläggares goda vilja, som det för övrigt verkar vara dåligt ställt med.

Vi som inte har en utvecklingsstörning och, väldigt ofta även fysiska hinder, kan göra väldigt mycket för att själva påverka våra liv oavsett om vi har värk, är stressade, utarbetade eller vad det kan vara. Det kan inte de här människorna. Det är heller inget övergående tillstånd att vara utvecklingsstörd. Det är man hela livet. Nu vill jag se fler protester och demonstrationer mot den här vidriga hanteringen av de svagaste i vårt samhälle. Jag förväntar mig att FUB och andra föreningar reagerar och agerar så att fler slipper fara illa! Det har de inte gjort sig förtjänta av.

Normalstörd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons