Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga missar pensionsmiljoner

Tusentals nyutexaminerade ingenjörer, personalvetare, Iit-konsulter och ekonomer ska nu söka sitt första jobb.

Annons

Men många av dem missar att ställa en viktig fråga – nämligen om företaget de söker jobb hos betalar tjänstepension.

Vår beräkning visar att en 25-årig tjänsteman, med en lön på 25 000 kronor i månaden, kan räkna med att ha sparat ihop 2,2 miljoner kronor i tjänstepension den dagen han eller hon pensioneras. För den som har en starkare löneutveckling än i exemplet, kommer tjänstepensionen att ge ett betydligt högre pensionskapital.

Det pratas och skrivs mycket, om hur viktigt det är att välja rätt förvaltning av pensionskapitalet. Men som pensionsexpert hävdar jag att det viktigaste av allt är att se till att jobba hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Mitt råd är därför att den som är ung och söker sitt första jobb, ska göra frågan om tjänstepension till en självklar del av anställningsintervjun och löneförhandlingen.

Till den som ung och söker jobb har jag tre råd:

• Våga fråga om du får tjänstepension och hur mycket som kommer att betalas in varje månad.

•Om arbetsgivaren inte har tjänstepension, förhandla om att de betalar in tjänstepension för dig.

• Vill arbetsgivaren inte betala in tjänstepension, begär högre lön så att du själv kan betala in till ett privat pensionssparande. Löneökningen bör vara rejäl, eftersom en arbetsgivare årligen betalar in 13 500 kronor till tjänstepensionen ITP, för den som har en lön på 25 000 kronor.

För den som är ung känns frågan om pension självklart avlägsen, och många tänker att det är något de ska ta tag i när de kommer närmare pensionsåldern. Men utsikterna att kunna spara ihop till en stor tjänstepension är små, för den som får tjänstepension sent i livet.

Många unga vill också ha lite guldkant på tillvaron den dagen de går i pension. Med tanke på att den allmänna pensionen i genomsnitt motsvarar ungefär hälften av den tidigare inkomsten, blir tjänstepensionen en allt viktigare del av vad man har att leva på som pensionär.

Dan Wallberg

pensionsexpert på Collectum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons