Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undermålig rehabilitering i Gävleborg

På neurodagen i Sverige – den 28 september – fick länets ledande hälso- och sjukvårdspolitiker möta allmänheten i en paneldiskussion i Bollnäs. Utifrån en enkät som gjorts i länet, redovisades hur den neurologiska rehabiliteringen försämrats i Gävleborg.

Annons

Förutom presentationen av enkäten fick Alfta Rehab och avdelning 70 i Sandviken presentera sina verksamheter.

I Sverige lever i dag minst en halv miljon människor med livslånga neurologiska sjukdomar eller skador kopplade till hjärnan och nervsystemet. Här kan nämnas parkinson, als, alzheimer, epilepsi och ms men också folksjukdomarna stroke, restless legs, demens och migrän. Den som drabbas får stora problem i både vardag och arbetsliv. Många tvingas sluta arbeta och blir beroende av personlig assistens.

Efter insats från hälso- och sjukvården har drabbade patienter enligt lag rätt att kräva rehabplanering och uppföljning. Dessutom har de rätt att kräva vägledning i att på rätt sätt ta eget ansvar, vilket är mycket viktigt.

I träffen med representanter för Gävleborgs Neurologiskt handikappades riksförbund, framgick med all tydlighet att här finns åtskilligt att förbättra. Det gäller alltifrån möjligheten till läkarkontakter, där neurologer saknas, till avsaknad av information för de drabbade i länet, vilken rehabhjälp som kan stå till buds. Bristen eller svårigheten att få läkarordinerad rehabilitering med anpassad medicinering nämndes också.

Med förvåning fick vi veta att landstinget har avtal med Alfta Rehab, utan att utnyttja deras verksamhet. Avdelning 70 i Sandviken återremitterade 30 procent av alla patienter. Många drabbade av neurosjukdomar av varierad grad, hade aldrig hört talas om rehabplaner, uppföljning och vägledning.

Resultatet av denna mycket givande paneldiskussion är att Landstinget Gävleborg nu ska kartlägga och analysera sin rehabiliteringsverksamhet i länet. Utvärderingen ska visa vilka utvecklingsområden som finns och samtidigt ge underlag till förslag om förändring. Utvärderingen, där brukarorganisationerna ska ges möjlighet att delta, ska vara genomförd senast i april 2013.

Efter kartläggningen och analysen ska utvärderingen bland annat ge besked om landstinget saknar rehabilitering för några patientgrupper säger landstingsrådet Tommy Berger (S). Bättre sent än aldrig säger vi från Samverkan Gävleborg.

Ingemar Kalén (KD)

Patrik Stenvard (M)

Agneta Wagner (M)

Carina Östansjö (FP)

Stig Zettlin (SJVP)

oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons