Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undanflykter från majoriteten – varför?

Jag satt och lyssnade på kommunstyrelsen i förra veckan. Där diskuterades hur kommunens stora överskott från 2010 skulle användas.

Annons

Omsorgsnämnden har bett att få hela sitt överskott på drygt sex miljoner kronor överfört för att kunna användas i år. Utbildningsnämndens överskott stannade på 4,5 miljoner. Även den ville få med sig rubbet. Det är verkligen pengar de behöver och skulle kunna göra stor nytta med!

Majoriteten i kommunstyrelsen föreslår endast 2,8 miljoner till omsorgen och 2,3 till utbildning. Denna snikenhet upprör mig. De redovisade överskotten i kommunen var 34 miljoner (!) och den faktiska över 50!

Men det jag mest undrar över är varför S, V och SRD är så måna om denna snikenhet så att de måste använda sig av olika undanflykter i diskussionen.

Jag ska ta upp några av dem. Marcus Evensson, omsorgsnämndens ordförande, förklarade länge och väl att de inte kan använda hela överskottet i år. Det skulle bli för mycket att ta hand om trots att han och hans nämnd hade bett om hela summan! Många, bland annat politiker från SRD, hänvisade till regelverket. Men regelverket säger bara att ”Det egna kapitalet förändras med resultatet jämfört med budget” och ”Storleken på det över- respektive underskott som skall påverka nämndernas egna kapital beslutas av kommunfullmäktige”.

Men då säger man att det finns en praxis som säger att man bara ska få ta med sig 50 procent av överskottet. Jag har tittat på utfallet under 2008, 2009. De positiva överföringarna varierar mellan 33 och 74 procent. Och då tar jag inte upp den dråpliga ökningen med 2 000 procent eftersom överskottet, i det fallet, bara var sju kronor. Det finns olika förklaringar till variationerna, men någon 50-procentspraxis är det inte.

Nu tycker jag att båda nämnderna borde få sex miljoner minst. De har många mycket angelägna uppgifter som behöver förstärkning. Men då säger man att det strider mot regelverket att ge mer än årets överskott som det skulle bli till utbildningen. Men det kan inte jag se av texten jag citerat. Eftersom utbildningsnämnden ju inte fick hela sitt överskott året innan kan de enligt reglerna mycket väl få mer i år. Dessutom, samma diskussion var uppe i fjol. Majoriteten har haft alla möjligheter till att ändra regelverket till i år om den skulle ha en annan tolkning.

Till slut ifrågasätter jag ett resonemang som går ut på att nämnderna inte skulle ha gjort sig ”förtjänta” av allt överskott som de ha fått och tydligen än mindre av kommunens hela överskott. Jag tror att det är helt fel tänkt. Skattebetalarna betalar till nämndernas verksamheter och inte till höga kommunala makthavare! Det borde väl S; V och SRD också tycka!

László Gönczi (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons