Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uigurer offras för handeln med Kina

Vi kvarvarande uigurer tvingas att i tysthet se på medan vi blir främlingar i vårt eget land.

Annons

Fördrivna och isolerade förväntas vi förlora vårt språk och vår kultur för att fogligt försvinna ur historien. Vi får inte undervisa våra barn på uiguriska. Genom centralt styrd migration inom Kina har vi blivit en obetydlig minoritet utan inflytande på utvecklingen som får slåss för de jobb kineserna inte vill ha.

Folkmordet är både själsligt och fysiskt. Vi nekas vara de vi är samtidigt som vi fysiskt fördrivs från vårt land och får tjäna dem som stulit det för löner som knappt räcker till. De av oss som vågar berätta om vårt öde innan vi förvandlas till damm förföljs och fängslas. Om man har tur blir man isolerad och satt i husarrest utan möjlighet att kommunicera med den yttre världen. De som drabbats av detta har under många långa år tvingats till en kvävande och hård tystnad.

Men, jag vill inte vara tyst. Jag vill skrika ut så att hela världen hör! Vi finns och vi vägrar att glömmas bort. Jag är också stolt att vara uigur och kräver att resten av världen inte stillatigande ser på alla de övergrepp som Kina gör mot oss.

Varje demonstration som visar på att vi vill åtnjuta grundläggande rättigheter slås ner. Demonstrationer i utlandet bevakas av Kina som noga kartlägger oss och utsätter oss för alla sorters påtryckningar. Kina använder också sin kommersiella makt för att få andra länder att skicka tillbaka asylsökande uigurer och kräver av sina handelspartners att inget ska sägas om vår situation. Vi kan inte konkurrera med Kina och vi är inte rika. Det vi hade har kineserna redan tagit. Våra liv blir billiga och vi offras för den goda handeln med Kina.

För mig som uigur är det med besvikelse jag ser hur västvärldens höga ideal om mänskliga rättigheter enbart verkar gälla för dem som redan har det. Där det behövs mest är moralen tyst.

Adilijang Ainaiti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons