Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskland föredöme i globalt miljöarbete

/

I dag, 26 november, har FN:s klimatmöte i Qatars huvudstad Doha inletts. Lagom till dess har Världsbanken presenterat en prognos för uppvärmningen av vår jord som är ett veritabelt skräckscenario med höjning av medeltemperaturen på fyra grader till år 2060.

Annons

Det ska bli intressant att se om detta äntligen skulle kunna leda till att världens ledare kan ta sig samman och åstadkomma lite mer än den tumme, som hittills uppnåtts under tidigare klimatmöten.

Tänk om EU och dess ledare med miljöhotet, skuldproblematiken, den hastigt stigande arbetslösheten, och den alltmer vikande framtidstron skulle kunna samla sig till ett djärvt grepp att adressera dessa problem. Att Europa skulle kunna ta ledningen i kampen mot miljöhoten och därmed återskapa nytt hopp, jobb och framtidstro i en plågad kontinent.

Världens öknar tar på sex timmar emot mer energi från solen än vad mänskligheten på vårt klot gör av med på ett år. Denna energi är sorgligt underutnyttjad. Enbart Sahara skulle kunna klara större delen av Europas energibehov, om man kunde enas om en storskalig satsning på att ta den tillvara. Det skulle innebära mycket stora investeringar som skulle dra med sig mängder av jobb. Det skulle kunna leda till att beroendet av fossila bränslen skulle minska dramatiskt med åtföljande drastiskt minskande utsläpp av växthusgaser. Den stora tillgången av energi skulle kunna innebära att forskningen om vätgas som drivmedel för transporter drivs till ett genombrott som leder till att oljan inte längre behövs för transporter.

Tyskland har redan tagit ett antal initiativ för att kunna överföra solenergi från Sahara till Europa. Om Europas länder efter vars och ens förmåga skulle ställa upp i detta arbete, skulle arbetet kunna drivas snabbare och effektivare och leda till ett genombrott i kampen mot den globala uppvärmningen.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons