Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligt och klart från Björn Brink och C

I Ljusdals kommun finns cirka 700 anställda med mycket krävande arbetsuppgifter inom handikapp- och äldreomsorgen. En tjänstemannagrupp lade fram ett förslag om att ett generellt semesterstopp skulle införas för denna personalgrupp under tiden 21 december till 2 januari. Vi i S gick emot detta beslut. Vice ordföranden Annelie Wallberg och jag har i insändare beskrivit motivet för partiets ställningstagande.

Annons

Nu skriver Björn Brink, kretsordförande för Centern i Ljusdal (26/10): "Fridner påstod i sin insändare att en grupp fråntas sin rätt till semester. Det är ett huvudlöst påstående. Ingen kan bli fråntagen den rätten". Jag har aldrig skrivit detta – och inte Annelie Wallberg heller. Att pådyvlas en uppfattning som man varken har, förfäktar eller på något sätt bekänner sig till säger mycket om den som använder den debattekniken. Det blir inte mindre felaktigt även om man inleder sitt uttalande med följande, vilket Björn Brink gjorde: "Att avsiktligt missförstå är också ett sätt att debattera".

Björn Brink hänvisar till att "arbetstagaren har rätt till minst tre veckors sammanhängande semester under sommaren". Redan där avslöjar Centerordföranden att han tar ganska lätt på de anställdas rättigheter och glömmer eller slarvar bort viktiga delar av de anställdas rättigheter. Semesterlagen lyder nämligen: "12 § Om inte annat har avtalats, ska semesterledigheten förläggas så, att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni–augusti…"

Klart är emellertid att Björn Brink (C) inte fäster sig vid att en social rättighet urgröps för 700 av kommunens anställda om de inte ens får ansöka om semester under jul- eller nyårshelgerna.

För Socialdemokraterna är det däremot en självklarhet att inte gå med på några urgröpningar av de sociala välfärdsreformer som uppnåtts. Vi menar att det ur ett djupare perspektiv tillhör den psykosociala arbetsmiljön för dessa hårt utsatta grupper att kunna anhålla om att åtminstone en av dessa helger ha en rimlig möjlighet att kunna tillbringa tiden på det sätt som passar bäst för den enskilde.

Björn Brink bryr sig inte. För honom är det viktigaste att en delegationsordning följs och att de förtroendevalda tiger som muren när de anställdas rättigheter urgröps.

Det är tydliga och raka besked från Björn Brink och Centern – besked som talar om det hårda samhälle Björn Brink och Centerpartiet blir allt tydligare exponenter för.

Örjan Fridner (S)

Arbetarekommunens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons