Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvinga polisen att närvara i trafiken

Att vi får fler dödsolyckor nu är inget mysterium. Nollvisionen haltar och polisen behövs nu. Polisen måste vara ute mer på vägarna.

Annons

Allmänheten vet. Medierna rapporterar. Det handlar om dödsolyckorna i trafiken och nollvisionens misslyckande. Utvecklingen går helt enkelt åt fel håll. Därför är det hög tid att satsa på medmänsklighet och visdom i trafiken.

Här måste vi alla hjälpas åt för att åstadkomma en förändring. 19 juli omkom tre människor i bilkrasch på riksväg 41 utanför Kinna. Det är inget mysterium att de tragiska olyckorna fortsätter. Nollvisionen haltar betydligt nu och en förklaring enligt min mening är att polisen inte är tillräckligt synlig och delaktig i det nationella trafiksäkerhetsarbetet.

När såg du senast en trafikpolis vid vägkanten? Utan mänsklig övervakning och samtal är det en omöjlig uppgift för Trafikverket och riksdagen att driva igenom nollvisionen. Därför måste nu rikspolisstyrelsen se till att landets polismyndigheter genomför sin uppgift att delta i det nationella trafiksäkerhetsarbetet.

Rikspolisstyrelsen borde därför inleda inspektioner hur detta arbete efterlevs i praktiken. Om inte annat har allmänheten rätt att få kräva hur det står till ute i regionerna.

Vi bevittnar nu en katastrof i Sverige. Medierna publicerar uppgifter om att det dödats över 50 personer hittills i sommar. Förra sommaren omkom 92 personer. En ofantlig katastrof för samhället, som avspeglas i statistiken, men som knappt förekommer i debatten.

Polisen som mobiliserar oerhörda resurser på fotbollsmatcher och nöjesevenemang måste nu mobilisera trafikpoliser för att bromsa utvecklingen. De dödliga katastroferna finns inte på fotbollsarenor och nöjesevenemangen, de finns i trafiken.

Vi måste alla visa varandra medmänsklighet och visdom. Alla vet att hastigheten dödar. Mänskligt felhandlande ligger bakom de flesta olyckorna. Fordonen är det sällan något fel på.

Politikerna är för tysta i debatten om nollvisionen nu. Det är dags att debattera nollvisionen, och varför inte alla aktörer är aktiva i säkerhetsarbetet. Polisen har valt bort övervakningsarbetet, och det saknas trafikpolisresurser. Rikspolisstyrelsen är ansvarig för denna frånvaro.

Kanske det är dags för att tvinga polisen att närvara i trafiken. Inför obligatorisk närvaro för polisen i trafiken. Då kanske vi kan få en dämpning av både hastigheter och lagöverträdelser som sker. Nollvisionen som antagits av riksdagen behöver granskas och prövas. Det är vi skyldiga alla de som har fått sätta livet till nu.

JÖRGEN LUNDÄLV

docent i trafikmedicin, Umeå universitet

docent i socialt arbete, Göteborgs universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons