Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsäktenskap för barn måste förbjudas i lag

”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem.”

Annons

Så avslutade Fadime Sahindal sin vädjan i Sveriges riksdag. Två månader senare, 21 januari 2002, dödades hon endast 26 år gammal av sin egen far.

Fadime kom till Sverige från den turkiska delen av Kurdistan med sin familj. Hon växte upp i Sverige där hon träffade en svensk man och blev kär. Hennes familj kunde inte acceptera det.

Under flera år levde Fadime under ständiga hot från sin far och lillebror. Hon upplevde att myndigheterna inte tog henne på allvar, hon fick inte den hjälp hon behövde.

Fadime ville påvisa problemet och kämpade för alla unga kvinnors rätt att få forma sina egna liv. Hon gav de hedersförtryckta flickorna och kvinnorna ett ansikte i samhället.

Det har gjorts en del insatser för att motverka hedersvåld, men det finns mycket kvar att göra. Ökad kunskap om hedersvåld är nödvändig hos alla de myndigheter som arbetar med frågan. Polisen är en viktig myndighet i sammanhanget. Vi menar att polisen måste utveckla och samordna sitt arbete mot hedersrelaterat våld. Tidigare har det funnits en särskild resurs på rikskriminalen för detta ändamål, vilket vore bra att införa igen.

Ungdomsstyrelsens rapport Gift mot sin vilja visar att 70 000 unga mellan 16 och 25 år upplever att de inte får välja vem de ska gifta sig med. 8 500 av dessa oroar sig ofta för att bli bortgifta.

En statlig utredning (SOU 2008:41) gav 2008 ett förslag om att kriminalisera barnäktenskap. Förslaget innebär en kriminalisering av att en vårdnadshavare tillåter ett barn som är under 16 år att ingå äktenskap utomlands. När det gäller tvångsäktenskap menade emellertid utredningen att detta redan i dag är kriminaliserat i strafflagstiftningen. Därför finns inget behov av någon särskild brottsrubricering för tvångsäktenskap som inte är barnäktenskap.

Vi menar att förslaget om att kriminalisera barnäktenskap inte räcker för att komma åt problemen med tvångsäktenskap. Genom att endast sträcka sig till en åldersgräns på 16 år, missar man stora delar av problemet att unga kvinnor blir bortgifta mot sin vilja. Även unga kvinnor som är över 16 men under 18 år är i behov av skydd mot att bli bortgifta.

Regeringen bör skyndsamt återkomma med ett förslag till lagändring som innebär att en särskild brottsrubricering gör det straffbart för föräldrar att arrangera äktenskap för minderåriga barn.

På det här sättet vill vi, tio år efter mordet på Fadime, åter sätta fokus på frågan.

Anna Wallén (S)

riksdagsledamot, Västmanlands län

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

ledamöter i justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons