Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tur att vi bor i Sverige

Min hustru Åsa är lyckligt hemkommen från en sjukhusvistelse och genomförd så kallad embolisering. Den tredje i ordningen för övrigt, på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu har sjukhuset skickat oss sin räkning.

Annons

Slutsumman är på 640 kronor. Embolisering är en avancerad oblodig operationsmetod att laga ett brustet blodkärl i området kring hjärnan. Ett ingrepp som är både tids- och personalkrävande.

Det är svårt att uppskatta totalkostnaden för operationen och eftervården, men summan 640 kronor förefaller mycket blygsam. Säkert kan man sätta till flera nollor för att den ska bli realistisk.

Medan livet flyter fram utan sjukdom och sjukhusvård ser säkert många skatten som en onödig utgift i lönebeskedet och det gjorde även jag. Men när man råkar ut för ohälsa och behöver samhällets tjänster inser man att vi är lyckligt lottade som bor i Sverige.

Den hälso- och sjukvårdsförsäkring vi betalar via skattsedeln är helt överlägsen alla privata sjukförsäkringar i världen. Jag läste någonstans att en familj i USA blivit tvungna att sälja både hus och egendom när sjukhusräkningen skulle betalas.

Men jag kan inte i sammanhanget låta bli att kritisera Gävleborgs läns landstings investering i vindkraftsbranschen. Pengarna har enligt min mening bättre behövts till vården. Då hade vi sluppit diskussionen om höjd landstingsskatt. Våra skattepengar som är avsedda till vården ska inte användas till annat. Jag tycker att före detta landstingrevisorn Lars Lundqvist har helt rätt i denna fråga. Vi ska inte behöva få skattehöjningar för att finansiera vindkraft. Skattehöjningar ska användas till nödvändiga kostsamma operationer.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons