Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga skäl för vindkraft i landstinget

Svar till Lars Lundqvist (20/6).

Annons

Det finns flera välgrundade skäl till att landstinget i Gävleborg valt att satsa på egen vindkraft.

Det viktigaste är förstås att landstinget, som stor energikonsument, har ett ansvar att gå före när det gäller klimatet. Så även om landstinget i dag köper grön el från vattenkraft så frigörs den när landstinget producerar ny grön el från egen vindkraft.

Detta i sin tur gör att el av värsta sorten (kolkondens) inte behövs i motsvarande mängd. På så sätt får landstinget tillgodoräkna sig 8 000–9 000 ton koldioxid och kan därmed nästan halvera det totala koldioxidutsläppet, som i dag främst kommer från resor och transporter.

Med mindre resande, fler fordon på alternativa bränslen och kommande elproduktion från fjärrvärmeverk (som också räknas som egen el) är det inom räckhåll för landstinget att faktiskt bli klimatneutralt.

Sedan två tillrättalägganden: De tre miljoner kronor i lägre elkostnader, som landstinget direkt kan använda till sjukvård, är efter att alla kostnader är betalda. Dit hör internränta, amortering, drift, försäkringar med mera. Det finns även marginal att redan nu fondera avvecklingskostnader, vilket är ett lagkrav.

När det gäller placeringen så är det enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) inte möjligt att styra geografiskt var vindkraftverken ska placeras, tyvärr. I det här fallet är det pris, plus några extra poäng för organisation, säkerhet och elområde, som styr vem som vinner upphandlingen.

Förutom det ovan nämnda finns det ytterligare fördelar med egen vindkraft som att landstinget får stabilitet på en annars orolig elmarknad.

Sammanfattningsvis var det inte förvånande att flertalet av landstingsfullmäktiges folkvalda ledamöter stödde förslaget. Den sittande majoriteten (Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet) fick dessutom stöd av två partier i opposition (Kristdemokraterna, Vänstern). Det hade inte skett utan ett väl underbyggt beslutsunderlag. Det visar också att vi folkvalda kan fatta beslut som räcker längre än en mandatperiod.

Maria Aspers, landstingsråd (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons