Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider i Europa påverkar Hälsingland

Vi står inför tuffa tider. Runt om i landet tvingas företag se sina orderingångar vika på grund av en orolig omvärld. I Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport framgår att företagen i vårt län inte är något undantag.

Annons

Den ekonomiska krisen i eurozonen innebär en avmattning i efterfrågan på svenska varor och tjänster utomlands. Detta påverkar de exporterande företagen i Hälsingland, men också alla de företag som är underleverantörer till dessa.

I detta läge behöver såväl lokala politiker som arbetsmarknadens parter ta ansvar för ekonomin.

Konjunkturinstitutet lyfter i en aktuell rapport upp behovet av långsammare löneökningar för att klara lågkonjunkturen. För många företag kan det vara avgörande för att de inte ska behöva säga upp personal. I tider som dessa är det viktigt att näringslivet inte belastas ytterligare genom högre kostnader. Samtidigt vet vi att det lokala företagsklimatet är en viktig faktor för att Hälsingland ska kunna vara konkurrenskraftigt. Det är dags att villkoren för företagen stärks, och de lokala politikerna har ett viktigt ansvar.

Såväl Konjunkturinstitutet som Svenskt Näringsliv gör bedömningen att det kommer att bli fortsatt sämre innan det vänder. Vår bedömning är att nedgången fortsätter till sommaren och följs av en försiktig och osäker återhämtning, men att arbetslösheten blir fortsatt hög under hela nästa år.

Tillväxten bör stå i fokus framöver och i den diskussionen bör det lokala företagsklimatet och dess vikt för företagens möjligheter att vara konkurrenskraftiga vara utgångspunkten.

Med goda lokala förutsättningar och ansvarsfulla lönenivåer ökar såväl de exporterande företagen och deras underleverantörers möjlighet att rida ut stormen.

Lotta Petterson , regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons