Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av fyra helt eller delvis nöjda med fas 3

Hans Svedberg, ordförande för LO-distriktet och IF Metall Hälsingland, skriver i en insändare (28/1) om en LO-rapport som nyligen presenterades. LO kräver att sysselsättningsfasen i jobb- och utvecklingsgarantin (fas 3) ska skrotas och beskriver åtgärden som en ”förvaring av långtidsarbetslösa”.

Annons

Svedberg skriver att deltagarna i fas 3 bör få gå arbetsmarknadsutbildningar eller få subventionerade anställningar, som lönebidragsanställningar. Här har han uppenbarligen inte kunskap om att detta redan är möjligt. Deltagare i fas 3 kan få gå arbetsmarknadsutbildningar och kan få subventionerade anställningar som lönebidragsanställningar.

Svedberg verkar också bortse ifrån att deltagarna i fas 3 hör till en grupp som har det mycket tufft på arbetsmarknaden. De är långtidsarbetslösa och har i genomsnitt varit arbetslösa i åtta av de senaste tio åren. Dessutom har fyra av tio deltagare fyllt 55 år. Sedan reformen sjösattes har 5 500 personer kommit i arbete eller studier genom fas 3, vilket, mot bakgrund av deltagarnas svåra situation, nog kan ses som ett hyggligt resultat. Därmed inte sagt att vi inom alliansen är nöjda.

Bland deltagarna är missnöjet heller inte så utbrett som LO vill påskina. Tre av fyra deltagare är helt eller delvis nöjda med platsen i fas 3. Arbetsförmedlingens återrapportering i höstas visade också att åtta av tio deltagare i sysselsättningsfasen har meningsfulla uppgifter.

I likhet med all annan verksamhet finns förbättringspotential, men många av de delar som LO tar upp i sin rapport har regeringen redan hanterat i höstens budget. Det handlar bland annat om möjlighet till arbetsmarknadsutbildning även i tredje fasen, om förstärkt anställningsstöd, om högre handläggartäthet, om att längden på varje sysselsättningsperiod hos anordnare ska utgå från individens behov samt om krav på bättre kontroll och uppföljning.

I dag tillhör Sverige de tre länder i EU som har lägst långtidsarbetslöshet som andel av arbetskraften. De reformer som alliansen sedan 2006 har genomfört har bidragit till att arbetsmarknaden fungerar bättre, att sysselsättningen blivit högre och att arbetslösheten är lägre än vad som skulle ha varit fallet utan dessa förändringar. Med de förbättringar som nu genomförs av sysselsättningsfasen kommer tror vi att ännu fler kommer att få ett arbete. Vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen och göra det förbättringar som kommer att behövas.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

Annika Persson (FP)

gruppledare i kommunfullmäktige, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons