Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditioner kommer – och går

En tradition är en sedvänja. Något man gör av gammal vana för att man tycker det är trevligt eller bra. Traditioner är inte konstanta. De är föränderliga. De förändras med tiden och gamla traditioner ersätts med nya (halloween).

Annons

Samhället förändras och det som var viktigt för mig när jag var liten är kanske inte lika viktigt för mina barn (Kalle Anka klockan 15 i SVT).

Att många av våra svenska traditioner som jul och påsk har hängt samman med vår kristna tro är något som i dag i alla fall för mig inte är så viktigt. Jag firar inte jul för att hedra minnet av Jesu födelse. För mig är traditionen jul en tid att vara tillsammans med nära och kära, koppla av och äta och dricka gott. Njuta av att "bara vara" eller gå på julkonsert eller något annat trevligt.

Jag ser inget och ingen som "hotar" detta. Jag har min egen tro och firar på det sätt som passar mig och min familj. Min man är så kallad nysvensk och vi firar också ramadan. En högtid med samma ingredienser: kärlek, gemenskap, familj och vänner, mat och dryck.

Att påtvinga barn och föräldrar att under skoltid vara i kyrkan och ta emot prästens välsignelse och så vidare på en skolavslutning är inget som kommer att "rädda" våra gamla kristna traditioner. Det är allt som oftast tomt i kyrkobänkarna i alla fall. Folk går ur svenska kyrkan då de ser avgiften på deklarationsblanketten. Vi svenskar väljer själva bort det.

Men sedan gnäller vissa om att skolbarnen inte kan ha sin skolavslutning i skolan som vanligt? Motsägelsefullt! Om det är så viktigt för somliga att gå i kyrkan i juletid och som tror att barnen får för lite kristendomslära, gå dit en vanlig vardag med era egna barn. Det är trevligt och högtidligt. Det kostar inget och kyrkan är nästan alltid öppen (om den inte sålts till privatboende?) Men låt dem med andra traditioner och livsåskådningar ha en neutral skolavslutning! Betänk att många som invandrat till Sverige har gjort det på grund av att de fängslats och torterats på grund av sin religiösa tro eller etnicitet.

Det är något vi aldrig kommer att förstå men vi kan i alla fall visa dem hänsyn.

Så viktigt är det väl inte att vi nödvändigtvis måsta klampa andra på tårna för att hävda vår svenska så kallade "kristna tradition"?

Helena

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons