Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsk på norsk valuta

/

Skribenten undrar varför det är så svårt att få tag på norsk valuta. Olle Skoglund, Hälsinglands Sparbank, ger Svar direkt.

Annons

Att våra banker inte längre vill syssla med kontanter är ju i sig riktigt bedrövligt, men något som de allra flesta känner till. Vad åtminstone jag dock inte kände till, är att man nu har kommit på ett nytt sätt för att undvika spring av kunder på sina kontor – man har slutat att sälja utländsk valuta! Genialt när man med hårda fakta vill visa att det inte längre finns behov av fysiska bankkontor, och i stället vill att alla kunder själva ska göra jobbet på nätet. Bankkontorens största behållning för oss kunder är om de har en kundtoalett.

Jag ringde min bank, Hälsinglands Sparbank, och berättade att jag ville köpa NOK, men fick då besked om att de inte längre säljer valuta på sina kontor då deras leverantör har slutat leverera valuta. Vilken härlig förklaring! Nu hoppas jag att ICA-Forsas mejerileverantör inte har slutat leverera mjölk, då mjölk och norska kronor var det som fanns på dagens handlingslista. Efter ett besök på bankens hemsida finner jag att man kan beställa valuta där. De skickas då med rekommenderat brev till mitt postombud och jag tvingas vänta tre helgfria vardagar, betala 35 kronor för brevet och dessutom måste jag minst beställa valuta för 2 000 kronor (beställer jag för mer än 5 000 blir det ytterligare 35 kronor i avgift per passerat 5 000 kronorsintervall).

Någon som har några hundra NOK till salu?

Thomas Norrman

Svar direkt

Vår ambition är att ha hög tillgänglighet och bra service för våra kunder. Det innebär bl.a. att vi har kontor med bra öppettider och kontanter över disk i alla kommuner där vi har kontor.

Det är riktigt att vi inte har norska kronor eller någon annan utländsk valuta i eget lager. Våra kunder har möjlighet att växla utländsk valuta via vår hemsida och känner man sig osäker på hur man gör så är man välkommen in till något av våra kontor så hjälper vi gärna till.

Idag fungerar det också enkelt och bra att använda sitt bankkort utomlands, både om man vill ta ut pengar i kontanter eller handla i butik.

Olle Skoglund

ställföreträdande vd i Hälsinglands Sparbank

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons