Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Hartikainen pratar i nattmössan!

Jag hade först inte tänkt ge mig in i den senaste skoldebatten.

Annons

Det blir lite som att tala i egen sak. Jag har därför avböjt flera intervjuerbjudanden. Men när Hartikainen beskriver Marmavallens skola som en ”skola i att falla utanför” måste jag ta till orda, för elevernas skull. Dessutom menar han att skolan lades ned eftersom eleverna inte lyckades med sina studier. Det är inte sant.

Till för några år sedan ansökte elever och föräldrar om en plats på Marmavallen. Oftast efter flera eller många års trasslig eller ingen skolgång. Ibland var väntetiden lång.

För några år sedan beslutade förvaltningen att ta bort frivilligheten och i stället överlåta på avlämnande rektor att placera elev på Marmavallen! Är det den hållningen man menar är exkluderande?

Utvärderingar har under åren visat att såväl elever som föräldrar har varit nöjda med resultaten, både vad gäller betyg som inkludering. Alla nådde inte ända fram, eller ens de flesta. Men hur ser måttet på att lyckas ut? Är det att sedan direkt klara gymnasieskolan? I så fall är Marmavallen i gott sällskap! Alla skolor kämpar för att deras elever ska nå målen, för att komma vidare i gymnasieutbildning.

Jag är stolt över de resultat som våra elever har uppnått. Jag är stolt över det arbete som jag och mina kolleger lagt ner på att inkludera elever som av olika skäl hamnat utanför systemet.

På Marmavallen mötte eleverna vuxna som gav välförtjänt beröm.

På Marmavallen ringde vi hem till föräldrarna för att rapportera om framsteg, klanderkvoten var sedan länge fylld.

Genom Marmavallen mötte eleverna ett arbetsliv m engagemang, flera fick jobb direkt efter nian. Genom Marmavallen mötte våra elever en ny värld, där hårt arbete och hopp ingick.

Men vem kan begära, även om man hoppas, att nu ska Kalle/Klara klara godkänt i alla ämnen. Trots att han/hon kom till Marmavallen med en ofta stukad vuxen- och skoltillit och en helt tom betygspåse.

Utifrån de förutsättningar våra elever har haft måste jag säga att de lyckats väl.

Men det smärtar att tänka på de elever som inte lyckades. De finns där de också. Men medan de var hos oss på Marmavallen så gjorde vi ändå allt!

Söderhamn har nu beslutat att lägga ned ett fungerande elevstöd. Hur det fortsatta stödet ska se ut vet ingen än. Som tur är har vi alla de engagerade lärare som utgör basen för elevernas framgång. Men vad gör lärarna när det ekar tomt i verktygslådan?

Jag tror jag vill avsluta med att önska oss lycka till i arbetet med att behålla alla elever i ”storskolorna”, där de utvecklas, når målen och trivs.

Det kan vi behöva!

Benny Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons