Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänsteman eller politiker?

Else-Marie Nilsson (24/11) ångrar sitt uttalande ”Allt detta prat om valfrihet står mig upp i halsen…”.

Annons

Om orden hade kommit från Bengt-Olof Hedman hade det varit förståeligt, men nu kom det från en förvaltningschef som förväntas vara politiskt neutral. Att Söderhamns kommun har en uppenbar strukturell slagsida när det gäller politiskt tillsatta tjänstemän har länge varit uppenbart. De senaste åren har det visat sig tydligare än någonsin.

Det gläder mig att Else-Marie Nilsson inser att Söderhamns kommun arbetar efter samma lagstiftning som i övriga kommuner. I denna lagstiftning ingår Lagen om valfrihet (LOV), som visserligen ännu är frivillig för kommunerna, men som för den skull inte är till för att ”spotta på”. Just nu är det 94 kommuner som har infört LOV och ytterligare 69 som har beslutat införa LOV inom några av de 23 verksamhetsområden där LOV kan användas.

Artikeln och insändaren fokuserar främst på valfrihet i äldreboenden. Där har LOV hittills använts vid endast fem tillfällen i landet. De flesta upphandlingarna (inklusive Carema) har gjorts enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) och i många fall av socialdemokratiskt styrda kommuner. För Alliansen Söderhamn står en upphandling av äldreboenden långt ner på listan. I första hand vill vi se en öppning för LOV inom hemtjänst/omvårdnad, daglig verksamhet, ledsagning, avlösning och andra verksamheter som lämpar sig för mindre företag eller kooperativ.

Hans Sundgren, gruppledare Moderaterna Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons