Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt skyddsjakt i ett tidigt skede

/
  • Mot bakgrund av riksdagens beslut framstår det som anmärkningsvärt att Naturvårdsverket, beslutat att vi i Sverige ska ha minst 270 vargar och att länsstyrelserna i landet av verket fått i uppdrag att i sin planering utgå från denna målsättning, skriver artikelförfattarna.

För att tamdjurshållningen inte ska försvåras i fårskötselsområden finns behov av att införa rätt till skyddsjakt på varg redan efter första tillfället då en varg rivit får, skriver fyra centerpartister i den debattartikel.

Annons

I rovdjurspropositionen, som riksdagen antagit våren 2014, uttalades att målsättningarna för rovdjursstammarna inte får innebära att tamdjurshållningen påtagligt försvåras och att socioekonomisk hänsyn ska tas.

En mycket snabb ökning av antalet vargar i Sverige har skett från cirka 80 vargar 2004 till cirka 355 vargar vintern 2016–2017. Under åren 1995 till 2004 var vargstammen mellan 35 och 80 vargar.

Det av regeringen föreslagna och av riksdagen våren 2014 beslutade referensvärdet för varg i Sverige är 170-270 vargar. Den senaste inventeringen visade på att vargstammen uppgick till cirka 355 vargar vintern 2016–2017, alltså nästan 100 fler än det övre talet i riksdagsbeslutet.

Mot bakgrund av riksdagens beslut framstår det som anmärkningsvärt att Naturvårdsverket, beslutat att vi i Sverige ska ha minst 270 vargar och att länsstyrelserna i landet av verket fått i uppdrag att i sin planering utgå från denna målsättning. Länsstyrelserna i södra Sverige har, med Naturvårdsverkets målsättning om minst 270 vargar i Sverige, fått i uppdrag att planera för en fast vargstam i södra Sverige.

Något som inte funnits på cirka 150 år och som inte rimmar med riksdagens beslut om en totalt något minskad vargstam i Sverige och som inte rimmar med riksdagens beslut att tamdjurhållningen inte påtagligt ska försvåras. För att tamdjurshållningen inte ska försvåras i fårskötselsområden finns behov av att införa rätt till skyddsjakt på varg redan efter första tillfället då en varg rivit får.

Per-Ingvar Johnsson (C)

Staffan Danielsson (C)

Jörgen Brink (C)

Ljusdal

Tommy Olsson (C)

Los

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons