Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare stöd i skolan

En kille i nionde klass går hem efter skolan, det är inte vilken dag som helst. I dag kommer ett brev från gymnasiet att ligga i hans brevlåda.

Annons

I brevet står det om han har kommit in preliminärt på den linje han har valt. Han sitter vid köksbordet och öppnar försiktigt brevet och det första han lägger märke till är ordet "tyvärr". Han har fortfarande chans att komma in, men då vet han att han måste lägga ner all sin tid på studierna.

I fortsättningen försöker han hänga med på lektionerna. Men han faller för grupptrycket och glömmer att det är hans framtid det gäller. Han tar hem skolarbeten och läxor, men eftersom han alltid har haft svårt för skolan och aldrig riktigt fått någon hjälp är det svårt att ta tag i sakerna nu.

Han har bara några månader på sig att bättra sina betyg. Även om hans kunskaper ökar är det svårt att bevisa det för lärarna på så kort tid. Han har aldrig var duktig i skolan, han har aldrig fått den hjälp han behöver, han har aldrig fått uppmuntran av lärare. Han har alltid varit en bråkstake. Den bilden förändras inte över en natt.

I stället för att lägga alla skolans resurser på högstadiet och gymnasiet borde hjälpen stökiga eller utsatta barn komma redan i mellanstadiet. Det är där man börjar sin utveckling. Om man redan på mellanstadiet börjat tappa tron på sig själv är risken stor att det kommer att gå utför när man börjar i högstadiet.

Därför tycker jag att det borde finnas fler extralärare. Barn som har svårt med svenska eller svårigheter med annat borde få mycket hjälp och barnen måste bli motiverade på något sätt. För att visa att skolan är på allvar borde det sättas betyg från femte klass, så steget inte blir så stort när man kommer till högstadiet. Det är nog mycket hemifrån det kommer.

Därför borde barn och ungdomar kunna känna sig extra trygg i skolan, ha någon att prata med, någon att lita på.

Hjälpen från skolan ska finnas där ända från början.

Josefin Bäck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons