Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tanken är fri

P-O Karlsson (12/7 och 18/7) och jag är förmodligen helt överens om att vårt fria folk (och alla andra folk) inte ska tvingas tillhöra en viss livsåskådning eller ett visst politiskt parti.

Annons

Både 1600-talets Sverige och 1900-talets Sovjet är på var sitt sätt avskräckande exempel. Därför vill jag inte som till exempel Jerker Sjölander idealisera gångna tider eller påstått kristna samhällssystem.

Men att vara för religionsfrihet bara om det innebär frihet från religioner är faktiskt lika dumt och potentiellt farligt som att vara för yttrandefrihet och demonstrationsfrihet bara om det innebär frihet från politiska partier eller 1 maj-tåg!

Det är dock helt okej för mej att Karlsson tänker fritt och med fredliga metoder försöker få oss att tänka lika besynnerligt som han själv. Det är ju liksom själva vitsen med tanke- och yttrandefrihet. Liksom med religionsfrihet, för övrigt.

Fast jag misstänker att det var sådana som Karlsson som den landsförvisade oliktänkaren Thomas Thorild syftade på, när han formulerade sitt berömda motto: "Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större".

En del jag känner är mycket upprörda över att den fritänkande Thorild tänkte så fel, men erkänner ju därmed att de faktiskt, ironiskt nog, i praktiken resonerar precis som Thorild!

Andreas Holmberg

kristen och politiskt liberal

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons