Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på hur du bemöter sjuka personer – det kan bli din tur

Vem som helst kan bli sjuk. Det har vi i min familj fått lära oss den hårda vägen, skriver Lena Olsson.

Annons

Jag har en familjemedlem som fick utmattningsdepression för tre år sedan. Det är en väldigt jobbig sjukdom för den drabbade, men även för familjen. När han så småningom börjar arbetsträna hamnar han i konflikt med sin chef som kommer med nedsättande anklagelser om hans arbete som gör att han halkar tillbaka på ruta ett igen.

Sen följer möte på möte med läkare, psykolog, försäkringskassan, facket, arbetsgivare och den sjuke själv. Möten som inte leder någon vart då arbetsgivaren antingen vägrar svara på frågor eller ljuger och ett fack som är mer mån om att ha goda relationer med arbetsgivaren än att hjälpa sin medlem.

Detta har varit en cirkus i dryga två år nu och ingen ljusning i sikte. En arbetsgivare som det är omöjligt att få kontakt med, som inte en enda gång frågat hur den anställde mår och som inte gjort någon rehabiliteringsplan trots att man är skyldig att göra det. Inte heller arbetskamraterna har hört av sig, inte ens när deras sjuka kollega fyllde jämnt.

Ingen vill höra om sånt här gnäll för alla ska vara positiva och glada i dagens samhälle. Jag kan bara önska att alla ni som är så nöjda och positiva aldrig råkar ut för att bli sjuka, kommer i konflikt med arbetsgivaren eller har falska arbetskamrater som glömmer bort er när ni inte längre kan smila upp er på jobbet och fixa och ordna.

Det kan faktiskt hända vem som helst. Det har vi fått lära oss den hårda vägen. Det moderna samhällets pestsmitta.

Lena Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons