Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk lite längre

Hur vill ni egentligen att era barn och barnbarn ska ha det i framtiden? Jag är 16 år och jag vill i alla fall att mina barn och barnbarn ska kunna leva och ha det bra här i Sverige där jag har växt upp och lever.

Annons

Så varför satsar vi inte mer på vindkraften i stället för kärnkraften till exempel? Vindkraften är miljövänlig och släpper inte ut några farliga eller radioaktiva restämnen, till skillnad från kärnkraften. Tänk om ett kärnkraftverk skulle utsättas för terrorattentat eller liknande! Greenpeace hade ju inte speciellt svårt att komma in på Forsmark. Om de hade haft en annan avsikt, att spränga det till exempel, då hade halva Sverige blivit obeboeligt och de fem kommande generationerna av barn skulle bli missbildade. Som i Tjernobyl 1986, och det är inget vi vill vara med om igen. Det finns inget sådant som kan hända vindkraftverken, de är i stort sett terroristsäkra.

Dessutom gör vindkraft inga stora ingrepp på naturen eftersom man bara tar vara på det vi har, det vill säga vinden. Alla människor som vill ut i skogen och plocka bär eller svamp får nya fina och iordninggjorda skogsvägar att åka och gå på eftersom lastbilarna med mera som levererar vindkraftverken måste kunna ta sig fram ordentligt. Det blir också pengar till bygden och det är ju alltid bra. Även massa arbetstillfällen skapas och det är inte bara under tiden kraftverken monteras upp utan de måste underhållas också, och det måste även vägarna.

Många som är emot vindkraftsparkerna tycker att de förstör naturens naturliga utseende genom sina blinkande lampor och vinande ljud. Plus att fåglar, bland annat kungsörnar, dör genom att flyga in i "vingarna" på vindkraftverken.

Men, de snurrar bara när det blåser och då är det vinden som viner, inte bara vindkraftverken, för det låter mycket i skogen när det blåser, med eller utan vindsnurror. Lamporna då? Ja, alla radiomaster blinkar också och det är då ingen som har klagat på dem, och det finns 1 000 gånger fler blinkande master än vad det finns vindkraftverk. Samma sak med fåglarna, det dör fler fåglar i trafiken.

Vindkraften är även förnyelsebar energi, med det menas att den aldrig tar slut. Vinden kommer alltid att finnas.

Det är dessutom hög nyttjandegrad, för enligt provmätningar som gjorts i Sörbyparken blåser det över 90 procent av årets dagar.

Så vad säger ni? Är det inte bättre att satsa på det här med vindkraften nu innan vi förstör allt helt och hållet för kommande generationer?

Ida 16 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons