Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk efter innan du frossar under påsken

/
  • Det går att välja bort ägg för hönornas skull men ändå äta gott och till och med ersätta äggens funktion med vegetabilier, menar artikelförfattaren.

Det man glömmer bort är att fortfarande sitter cirka 1,3 miljoner hönor i trånga burar i Sverige under onaturliga omständigheter, skriver debattören inför den stundande påskhögtiden.

Annons

Snart stundar återigen en stor högtid som har som tradition att man frossar i animalier. Äggen är en symbol för påsken för många. Det man glömmer bort är att fortfarande sitter cirka 1,3 miljoner hönor i trånga burar i Sverige under onaturliga omständigheter. Detta trots att antalet hönor i konventionella burar har minskat de senaste åren tack vare konsumentpåverkan. Frigående system är något bättre men fortfarande begränsar det hönornas liv och låter dem dö i förtid.

Hönor som lever naturligt flyger upp i träd om nätterna för att vila, de krafsar och pickar fritt om dagarna och tar sig sandbad i naturen. I de trånga burarna är pinnen lågt placerad, ytan per höna motsvarar ca ett A4-ark, där åtta–tio hönor ska vistas. Möjlighet till sandbad finns men är begränsad (Källa: etolog Linda Björklund, Djurens Rätt). Det säger sig självt att ingen kan må bra under sådana förhållanden.

Om det är en tuppkyckling som kläcks fram ur äggskalet dödas den direkt. Den har inget värde för livsmedelsindustrin. Det innebär att cirka 15 000 tuppkycklingar dödas varje dag, bara i Sverige. En höna i äggindustrin dödas vid 18 månaders ålder. Då är hon inte lika produktiv och lönsam längre. I naturligt tillstånd kan en höna leva i tio år.

Att låta så många individer lida under sitt korta liv är inte värdigt ett modernt och civiliserat land. Djur är likt oss individer som har förmåga att känna både välbefinnande och lidande och deras önskan och inneboende drift är att få leva och må bra. Vi människor har möjligheten att låta dem få ett bra liv.

Det går att välja bort ägg för hönornas skull men ändå äta gott och till och med ersätta äggens funktion med vegetabilier. Påsken går både i lidandets tecken men även i glädjens; skona djuren från lidandet och bli samtidigt mer medmänsklig.

Mirdza Actins

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons