Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänd klimatsmart!

Snart tänds adventsljusstakar och julgransbelysning i hem, skolor, företag, kontor och offentliga platser.

Annons

Det vi har sett de senaste åren är att antalet ljuspunkter under advent och jul har vuxit enormt. Det verkar vara en tävling om vem som kan lysa upp mest. Detta sker trots att alla är medvetna om att energislöseriet i västvärlden bidrar till klimatförändringen, som av många anses vara mänsklighetens ödesfråga.

Självklart kan vi under årets mörkaste tid tända adventsljusstakar och julgransbelysning, men är det verkligen nödvändigt med denna stor mängd ljuspunkter, som ofta lyser dygnet runt från advent till mitten av januari? Kanske skulle vi njuta mer av ljusen ifall de var färre och lyste upp endast under den mörka tiden av dygnet.

Dessutom borde vi i dag välja de mest energieffektiva lamporna som finns i handeln. I dag går det att köpa såväl adventsljusstakar som julgransbelysning med led-lampor. Sådana lampor behöver inte dra mer än 0,1W jämfört med de traditionella lamorna som drar 3 W. Det går att byta ut gamla lampor till nya lågenergilampor. Led-lampor är dessutom betydligt mera långlivade än de gamla vanliga lamporna.

Njut i år av advent och jul genom att tända klimatsmarta energieffektiva lampor endast då det är mörkt!

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons