Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta in privata anbud på äldreboende i Bollnäs – intressenter finns

/
  • Utvecklingen av Bollnäs sjukhus är en framgångssaga, skriver Peter Nordebo, Liberalerna.

Utvecklingen vid Bollnäs sjukhus sedan Aleris 2012 fick dåvarande landstingets uppdrag att ta över driften har varit en framgångssaga, skriver Peter Nordebo, Liberalerna.

Annons

Vid upprepade tillfällen har Bollnäs sjukhus hamnat i det absoluta tätskiktet i nationella jämförelser på olika områden. I flera år i rad har sjukhuset funnits bland de allra bästa sjukhusen i landet när Dagens Medicin gjort sin rankning.

Det var därför väldigt roligt när sjukhuschefen tidigt i våras signalerade att det finns ett intresse hos Aleris att öka sitt engagemang i Bollnäs. Jag tog kontakt med Aleris företagsledning i Stockholm för att diskutera hur ett sådant samarbete skulle kunna se ut. Företaget uttryckte sitt intresse för att bygga både ett särskilt boende och trygghetsboende i Bollnäs. Det finns också intresse för att driva hemtjänst i Bollnäs inom ramen för lagen om valfrihet, LOV.

Nu läser jag den senaste resultatrapporten från socialnämnden i Bollnäs. Där står Väntar fortfarande på att få ekonomiskt underlag från Bollnäs Bostäder på kostnader för olika alternativ av ett nytt äldreboende, så att vi kan gå vidare i planeringen. Inte med ett ord nämns att det finns andra lösningar än att bygga servicehus i kommunal regi, med kommunal finansiering och genom det kommunala bostadsbolaget.

Den satsning Aleris skissat inför gruppledarna och förvaltningsledningen i kommunen verkar ha gått socialnämnden och dess förvaltning helt förbi. Det handlar om investeringar i storleksordningen 100-200 miljoner kronor som skulle kunna göras av ett privat bolag med eget kapital och på egen risk.

Nu måste det föras en öppen diskussion om hur vi öppnar och konkurrensutsätter den slutna kommunala verksamheten. Att erbjuda större valfrihet inom äldreomsorgen är för Liberalerna högt prioriterat. Sannolikt skulle nya impulser från andra utförare också höja kvaliteten i den kommunala omsorgen. Och skapa en mer dynamisk arbetsmarknad för de många som arbetar inom vård och omsorg!

Peter Nordebo

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons