Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort hindren för gårdsaffärer med alkohol

Ökad turism är en konkret möjlighet för landsbygden för ökad sysselsättning och företagande. Som mat- och turismföretagare på landsbygden är vi beroende av att besökarna blir flera. Våra företag utvecklas och vi får en stabilare grund att stå på.

Annons

Måltidsturismen har ett stort intresse både lokalt, regionalt och internationellt. Låt oss därför ta vara på de möjligheter som måltidsturismen erbjuder med ökad sysselsättning, ökad livskraft för landsbygden och en kreativ, innovativ bransch.

Utomlands är gårdsförsäljning av drycker en viktig faktor för att profilera bygder, skapa matupplevelser som utvecklar måltidsnäringen. I Sverige är gårdsförsäljning av alkoholdrycker inte tillåtet. Småskaliga tillverkare får inte sälja sina produkter till besökare. Skälen är smått obegripliga när det är tillåtet till och med i monopolländer som Finland och Norge.

En del i retoriken mot förslaget är att det bara berör ett litet antal vingårdar i södra Sverige. Så är dock inte fallet. Redan nu ser vi en utveckling där lantbrukare och andra företagare på landet öppnar små lokala bryggerier. Det finns en stor potential för viner av frukt och bär. Gårdsförsäljning av dessa drycker höjer landsbygdens attraktionskraft och skapar mängder med nya företag och arbeten. Utan svenska drycker kan Sverige aldrig bli ett matland i internationell klass.

Frågan om gårdsförsäljning av vin, öl och alkoholhaltiga drycker har hamnat i en svensk politisk långbänk. Det är svårt att se varför. Politikerna velar, eller är det så att de medvetet vill sänka oss? Men det kan också handla om okunskap; att man inte inser att de marknader och andra events som kan skapas tillsammans med småskaliga producenter och gårdsförsäljning, ökar landsbygdens attraktionskraft på ett kraftfullt sätt. Med fler besökare som lockas till landsbygden skapas förutsättningar för tusentals nya jobb.

Frågan om gårdsförsäljning tangerades av Alkohollagsutredningen som med några få meningar avfärdade möjligheten utan någon rimlig utläggning. Den därpå följande utredningen om gårdsförsäljning genomförde en genomgripande analys och beskrev hur försäljning kan genomföras utan att riskera folkhälsan, Systembolagets monopol eller EU-rätt.

Uppenbarligen förstår politikerna inte våra behov som företagare. Tydligen lyssnar man hellre på vanföreställningar och ogrundade skräckbilder om ”spritbutiker i varje gathörn”, ”monopolet går i graven”, ”supandet ökar”. Vi förväntar oss att lagstiftande politiker ska klara av att genomskåda sådan retorik, särskilt som det finns ett tungt och gediget utredningsförslag att grunda beslut på.

Vi kräver därför att riksdagen undanröjer hindren för vår utveckling.

Per Johansson, Hälsingland, Fia Gulliksson, Jämtland, Michael Kühne, Härjedalen, matlandetambassadörer

Maria Källström, kommunalr åd i År e

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons