Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ansvar för de parkinsonsjuka

Det är dags för landstingspolitikerna att ta sitt ansvar för Norrbottens och Gävleborgs parkinsonpatienter. Ingen ska nekas vård av ekonomiska skäl.

Annons

Åsikten framförs av Karl-Gunnar Skoog och Susanna Lindvall, patientföreträdare på nationell och europeisk nivå (11/4). Av dem får vi också veta hur patienter med Parkinsons sjukdom i Norrbotten och Gävleborg kontrolleras hos specialist hälften så ofta som i Stockholm; att vissa nekas effektiv läkemedelsbehandling av ekonomiska skäl; att det innebär brott mot Hälso- och sjukvårdslagen.

Sjukvårdspolitiker och alla andra i Norrbotten och Gävleborg bör självklart erbjudas en offentlig förklaring till pågående lagbrott från medicinskt ansvariga för den neurologiska vården i respektive län. Det har politikerna förmodligen ganska lite lust till eftersom man anar (eller vet) att beskrivningen är korrekt men även gäller en rad andra patientgrupper. Dessutom anar man (eller vet) att förslag till politiska åtgärder skulle stöta på hård patrull från vissa. Tjänstemän på landstingshusen och chefer på länssjukhusen närmare bestämt.

Därför att tjänstemännen har beordrat sina sjukvårdsorganisationer att i största möjliga mån neka patienter regionvård. Därför att man tillsammans med länssjukhuschefer ömt vårdar drömmen om – det egna högspecialiserade sjukhuset.

Därför kommer avslöjandet att mötas av tystnad både i Norrbotten och i Gävleborg. Ansvariga politiker kommer även i fortsättningen – de vågar inget annat – att ställa tjänstemännens och länssjukhuschefernas behov före patienterna och väljarnas.

Så att tjänstemän och chefer fritt får fortsätta sitt arbete i enlighet med Parkinsons lag. (Parkinsons lag – en arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet).

Anders Mansten

Kalix

lockoutad specialist i anestesi och intensivvård från landstingen i Norrbotten och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons